Hlavní obsah

O evropské dotace je na venkově mimořádný zájem

Novinky, Petra Kucinová

Velký zájem zaznamenala Místní akční skupina Šumperský venkov o dotace ve své 4. dotační výzvě Programu rozvoje venkova, v níž od února do začátku května přijímala projektové žádosti na podporu podnikatelů, zemědělců, lesníků, spolků a obcí. Zájem byl třikrát vyšší než ve výzvách v minulých letech.

Foto: Petra Kucinová

Rapotín a panorama šumperského venkova

Článek

V sobotu 9. května Místní akční skupina Šumperský venkov ukončila příjem žádostí ve 4. výzvě PRV MAS Šumperský venkov. Do výzvy na podporu investic pro podnikatele, lesníky, zemědělce, obce a spolky se přihlásilo celkem 59 žádostí, které se ucházejí o celkovou alokaci dotace přes 11,5 milionu Kč.

Podnikatelé ze Šumperska v oblasti podpory nezemědělského podnikání žádají např. na vybavení provozoven, kanceláří a pořízení nových technologií. Mezi projekty je ale také například vybavení mobilní laser arény, technika do stavebnictví nebo modernizace zařízení působících v cestovním ruchu.

Zemědělci a lesníci požadují dotace na drobnou zemědělskou a lesnickou techniku.

Obce mají zájem o zvelebování veřejných prostranství, budování stezek, rekonstrukci hasičské zbrojnice, dětská hřiště, podporu spolků a kultury ve svém území.

Neziskovky chtějí vybavovat klubovny a pořídit vybavení pro volnočasové aktivity. Podpořena by tak mohla být zájmová činnost hasičů, myslivců, golfistů, sokolů, vodních sportů, rodinného centra nebo církve v obcích šumperského venkova.

„Kancelář MAS během výzvy konzultovala přes 100 projektových záměrů, z nichž bylo nakonec přijato 59 žádostí. Podpořeny však budou moci být jen některé z nich. Sešly se nám projekty s celkovou výší výdajů přes 47 milionů korun, přičemž požadují dotaci přes 20 milionů korun. Tedy téměř dvojnásobek alokace výzvy (11,5 milionu Kč),“ shrnula manažerka MAS Iva Svobodová.

„Oproti předchozím výzvám byl zájem více než trojnásobný. Nyní kancelář a orgány MAS čeká hodnocení přijatých žádostí, ze kterého vzejde pořadník projektů, které budeme moct z naší alokace podpořit,“ dodala Svobodová.

Co je MAS Šumperský venkov?

Nezisková organizace MAS Šumperský venkov působí na Šumpersku od roku 2006. Její území tvoří obce kolem Šumperka: Bludov, Dolní Studénky, Dlouhomilov, Hrabišín, Hraběšice, Libina, Loučná nad Desnou, Oskava, Nový Malín, Petrov nad Desnou, Rapotín, Sobotín, Rejchartice, Velké Losiny, Vernířovice a Vikýřovice.

4. dotační výzva PRV MAS Šumperský venkov čerpá z prostředků Programu rozvoje venkova Ministerstva zemědělství. Výhodou dotací přes MAS je zejména fakt, že ve vypsané dotační výzvě si nekonkurují projekty napříč celou ČR, ale pouze projekty z území dané místní akční skupiny.

Místní akční skupina je žadatelům k dispozici ke konzultacím projektových záměrů a důležitým pomocníkem v průběhu celé administrace dotačních projektů. Dotace jsou tak pro venkov mnohem přístupnější.

Další informace na: www.sumperskyvenkov.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám