Hlavní obsah

O Čapkovi a robotech v australském Sydney

Novinky, Tereza Todorová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v Melbourne v roce 1925 předvedli herci Čapkovo R.U.R., autor zcela určitě neočekával, že bude o jeho drama zájem ještě po devadesáti letech. Právě letos se v Sydney rozhodli připomenout Čapkův život, dílo i jeho zásluhu na uvedení slova robot do slovníků celého světa.

Foto: Tereza Todorová
Článek

Slavíme 125 let od Čapkova narození

Letos uplynulo 125 let od Čapkova narození, což vyvolalo zvýšený zájem o jeho osud, dílo i vliv na českou a mezinárodní kulturu. Tento fakt byl inspirací rovněž Konzulátu ČR v Sydney, který se rozhodl připomenout jednoho z nejvýznamnějších spisovatelů období mezi dvěma světovými válkami. Ke spolupráci vyzval prestižní University of Sydney a Památník Karla Čapka ve Staré Huti a zrodila se myšlenka uspořádat konferenci "Roboti: nedokončená revoluce".

Průběh konference

Konference se konala v pátek 7. srpna ve Velkém sále University of Sydney za účasti více než dvě stě padesáti diváků. Na úvod promluvil profesor John Keane, uvedl publikum do tématu a představil jednotlivé přednášející. Za českou stranu přednesla svůj příspěvek nejprve Tereza Todorová, badatelka Památníku Karla Čapka, která zdůraznila spisovatelovu občanskou angažovanost i přínos pro světovou literaturu a osvětlila okolnosti vzniku dramatu R.U.R.

Slovo poté dostal docent Ivan M. Havel z Centra pro teoretická studia při Karlově Univerzitě a Akademii věd. Ve svém příspěvku se zabýval fascinací technikou a snahou člověka o vytvoření své věrné kopie.

Za australskou stranu vystoupila Mari Velonaki, zakladatelka Laboratoře kreativní robotiky na Universitě Nového Jižního Walesu. S publikem se podělila o poznatky z oboru tzv. sociální robotiky - v současnosti vyvíjí roboty s lidskou tváří, kteří by měli fungovat například jako společníci pro seniory.

Posledním přednášejícím byl Fabio Ramos z domácí University of Sydney. V přednášce seznámil publikum s posledními novinkami v oboru umělé inteligence.

Úspěch konference potvrdila vášnivá diskuse, která následovala po příspěvcích. Připomínka Čapkova odkazu byla ještě zdůrazněna výstavou, která konferenci doprovázela. Tu zapůjčil Památník Karla Čapka. Výstava se dotýká všech stránek Čapkova života, jeho žurnalistického i literárního díla, koníčků, významu pro českou i zahraniční kulturu. Organizátorům konference se tak podařilo zajímavou formou propojit postavu a odkaz významné české osobnosti s trendy současnosti. Kombinací kultury, vědy, výběrem hostů i spojením s prestiží místní university se konzulátu a Památníku Karla Čapka podařilo prezentovat ČR a Čapkovu osobnost na velmi vysoké úrovni.

O Čapkovi také v České a slovenské škole v Sydney

Organizátoři nezapomněli ani na nejmenší. Druhý den pokračovala Tereza Todorová přednáškou pro děti i dospělé studenty českého jazyka v České a slovenské škole v Sydney. S dětmi si povídala o dětství a dětské literatuře bratří Čapků a seznámila se s dlouhodobou prací dětí s knihami těchto našich osobností. Pro dospělé pak bylo připraveno promítání dokumentárního filmu o Karlu Čapkovi z produkce Památníku Karla Čapka - Život a doba spisovatele. Po promítání opět proběhla diskuse, která jen potvrdila zájem o Karla Čapka, který světové slovníky obohatil o slovo robot. Ale pozor, slovo vymyslel Josef Čapek, Karel ho toliko uvedl v život, jak sám říkal...

Reklama

Výběr článků

Načítám