Hlavní obsah

Nový pohled na osobnost Tomáše Bati

Novinky, Jitka Zvolská

Nadace Tomáše Bati představuje novou knihu, která přibližuje pohotovost Tomáše Bati: 99 trefných postřehů Tomáše Bati.

Foto: Jitka Zvolská

autorka knihy Gabriela Končitíková

Článek

Knižní novinka nabízí čtenáři příležitost dotvořit si vlastní mozaiku, z níž se každému individuálně skládá obraz Tomáše Bati. Není zcela možné oddělit jeho podnikatelské, národohospodářské i politické úspěchy od jeho osobnosti. Odprosit se od představy, že byl výjimečný, a vnímat jej jako obyčejného člověka s chybami a nedostatky, který občas lituje svých činů.

Kniha 99 trefných postřehů však nepředstavuje Tomáše Baťu jen skrze příběhy, ale i fotografie. „Vzhledem k tomu, že Tomáš Baťa nebyl příliš pózující typ člověka, není úplně snadné vytvořit ucelenou kolekci jeho fotografií. Snímků jeho osobnosti, které mají opravu reprezentativní povahu a nejsou pouhými momentkami, je jen několik. I těch fotografií, které označujeme za momentky, je s Tomášem Baťou opravdu poskromnu. Při práci na knize bylo náročnější vytvořit soubor fotografií, než soubor příběhů a postřehů,“ uvedla autorka knihy Gabriela Končitíková.

„Zdrojem doposud nepublikovaných, nebo méně známých vzpomínek byl zejména archiv Dominika Čipery, jednoho z nejbližších spolupracovníků Tomáše Bati. Dominik Čipera po smrti Tomáše Bati vyzval jeho první a nejstarší spolupracovníky, aby sepsali své vzpomínky na práci s šéfem. Vznikla sbírka dopisů, jejichž obsahem jsou bohaté informace o tom, jak se choval Tomáš Baťa v každodenním továrním životě i o továrně samotné. V neposlední řadě jsme také čerpali ze vzpomínek Josefa Vaňhary a jeho nepublikované knihy Tomáš Baťa zblízka II.,“ doplnila Gabriela Končitíková.

Kniha je svým pojetím druhou polovinou nedávno vydané knižní novinky Nadace Tomáše Bati – úspěšné cukrářky 99 sladkých teček Marie Baťové. S nápadem na vytvoření dua knih, které představují odkaz Tomáše Bati z odlišného úhlu pohledu, jako první přišel Martin Jarolím, člen představenstva ze skupiny CREAM.

„Tomáše Baťu vnímám nejen jako pohotového vizionáře, ale hlavně jako člověka, který dosáhl úspěchu hlavně díky svým morálně volným vlastnostem a dobrému rodinnému zázemí. Právě tento rozměr baťovského odkazu zatím nebyl nikde publikován. Jsem rád, že se Gabriela do obou knih po baťovsku obula a dnes můžeme v rukou držet dvě nádherné knihy, plné lidské přirozenosti, vzájemného respektu a obrovského odhodlání,“ řekl Martin Jarolím ze společnosti CREAM.

„V současné době cítíme stále sílící zájem odborné i laické veřejnosti o fenomén Baťa. Osobně si myslím, že kromě podnikatelského úspěchu je pro mnohé lidi Tomáš Baťa a baťovský odkaz symbolem morálního kreditu, který v současné společnosti začínáme postrádat  a tak hledáme zdroje inspirace. Velice nás těší, že takovou inspirací je právě odkaz Tomáše Bati,“ řekl ředitel Nadace Tomáše Bati, Pavel Velev.

Kniha bude slavnostně představena 27. listopadu v 17.00 hodin ve vile Tomáše Bati.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám