Hlavní obsah

Nový kombinovaný test v Nemocnici Šumperk šetrně odhalí genetiku plodu

Novinky, Hana Szotkowská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jde o jednočetné nebo vícečetné těhotenství, je plod v pořádku, není geneticky zatížen? A jak starý přesně je? Na to všechno dokážou ženám téměř v počátku jejich těhotenství odpovědět nově lékaři šumperské nemocnice díky takzvanému kombinovanému prvotrimestriálnímu screeningu.

Foto: Hana Hanke, Nemocnice Šumperk

Ultrazvukové vyšetření podstupují těhotné ženy mezi 11 a 14 týdnem těhotenství, provádět ho může pouze erudovaný lékař s certifikátem z Londýna.

Článek

Vyšetření je velmi spolehlivé a odborníci jsou díky němu schopni odhalit případné vady plodu až v devadesáti pěti procentech případů.

Kombinovaný test se provádí v prvním trimestru. Je velmi spolehlivý a pomáhá ženám zejména po psychické stránce. Budoucí maminky se totiž díky němu už na konci prvního trimestru dozví, že je všechno v pořádku.

„Kombinovaný prvotrimestriální screening provádíme mezi jedenáctým a třináctým týdnem. Jedná se o kombinaci ultrazvukového vyšetření, věku ženy a laboratorní analýzy krve matky,“ popisuje lékařka Michaela Černá Krpcová.

„Ultrazvukovým vyšetřením ověříme životaschopnost plodu, jeho stáří i to, zda jde o jednočetné nebo vícečetné těhotenství. Kromě toho s jeho pomocí zjistíme, jak se plod vyvíjí a zda není postižen nějakou vrozenou vývojovou vadou,“ objasňuje lékařka s tím, že ultrazvukové vyšetření může provádět pouze erudovaný lékař, který získal certifikáty FMF (Fetal Medicine Foundation) v Londýně. Takový odborník je navíc každý rok kontrolován nadací FMF, tak aby měla kvalita vyšetření trvale vysokou úroveň. 

Ultrazvukové vyšetření podstupují těhotné ženy mezi 11. a 14. týdnem těhotenství. O něco dříve, zhruba mezi 9. až 10. týdnem těhotenství pak dochází k odběru krevního vzorku, ze kterého se stanoví hladina těhotenských hormonů, které mohou signalizovat některé těhotenské komplikace.

Pokud v rámci screeningového vyšetření lékaři diagnostikují pozitivní nález, doporučí ženám podstoupit takzvané invazivní vyšetření, přesněji amniocentézu či odběr choriových klků na specializovaném pracovišti. Toto vyšetření DNA plodu, tzv. stanovení karyotypu, spolehlivě potvrdí nebo vyloučí danou chromozomální vadu. Výsledky analýzy DNA nejběžnějších vad jsou přitom k dispozici do dvou až tří dnů.

„Kombinovaný screening v prvním trimestru obecně přináší vysoký záchyt vad plodu a jeho absolvování doporučuje také Česká gynekologicko-porodnická společnosti,“ dodává Černá Krpcová.

Kombinovaný test sice není hrazen z veřejného zdravotního pojištění, přesto na něj většina zdravotních pojišťoven přispívá v průměru 1000 korun. V Šumperské nemocnici zaplatí těhotné ženy za prvotrimestriální screening celkem 1400 korun. Kromě výsledků testu obdrží také fotky 2D/3D plodu z ultrazvuku v prvním trimestru a také později fotku miminka z období 20 až 23 týdne těhotenství. V ceně je však například i USB s uloženými fotkami miminka a voucher na desetiprocentní slevu při využití nadstandardního pokoje. Slevu mohou budoucí maminky čerpat i v nemocniční lékárně. 

Jednou z nejčastějších chromozomálních vad plodu, které může prvotrimestriální screening odhalit, je Downův syndrom. Onemocnění je způsobené chromozomální odchylkou, jejímž výsledkem je takzvaná trizomie 21. chromozomu. Zatímco zdravý člověk má dva 21. chromozomy, postižený tímto syndromem má tři. Lidé s Downovým syndromem mají mentální postižení, ale i řadu zdravotních problémů.

Reklama

Výběr článků

Načítám