Hlavní obsah

Nový design krabiček ECOCHEESE na použité baterie podporuje Světový den vody

Novinky, Martina Pospíšilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezisková společnost ECOBAT, která v České republice zajišťuje zpětný odběr použitých baterií a akumulátorů, uvedla novou limitovanou edici krabiček ECOCHEESE.

Foto: Ecobat
Článek

Letošní motiv krabiček odkazuje k vodě – pro lidstvo důležitému přírodnímu živlu, který může být nesprávnou manipulací použitých baterií znečištěn. I proto byla nová krabička ECOCHEESE představena k příležitosti Světového dne vody (22. března), jehož mottem pro rok 2015 je „Voda a udržitelný rozvoj“.

Dlouhodobým cílem ECOBATu je aktivizace veřejnosti, firem i obcí k zapojení se do třídění vybitých baterií. Krabičky ECOCHEESE jsou jedním z nástrojů, jak na tuto problematiku atraktivně upozornit a motivovat Čechy k aktivnímu třídění přenosných baterií a akumulátorů. V českých domácnostech je těchto krabiček již více než 120 tisíc a i díky nim počet zpětně odebraných baterií v ČR každoročně roste. Autorem letošního vodního motivu je talentovaný grafik Ivan Štindl.

Nová krabička doplnila pro letošní rok standardní nabídku barevných variací ECOCHEESE - zelenou, růžovou a modrou.

„Mám rád, když design nějakým způsobem koresponduje s funkcí. Třídění pomáhá mimo jiné přírodě a zvířatům v ní žijícím. Mým záměrem tedy bylo, aby nový motiv nesl odkaz na čistotu a krásu přírody, které můžeme napomoci, když baterie odkládáme do krabičky a jednou za čas odneseme na sběrné místo. Chtěl jsem také důvtipně do designu zakomponovat otvory na vhazování baterií v horní části krabičky. Tak vznikl nápad s vodním světem a bublinami,“ vysvětlil Ivan Štindl, který letos projekt ECOCHEESE podpořil svým kreativním grafickým návrhem, a jehož další práce je možné zhlédnout  zde.

Většina Čechů domácí odpad třídí, na baterie však stále zapomínají

V třídění odpadu je dnes aktivních více než 70 procent Čechů, převážně jde však o plast, sklo či papír. Na malé baterie stále hodně lidí zapomíná. I přes svoji malou velikost ale mohou napáchat v přírodě výrazné škody – skončí-li na skládce, mohou po čase znečistit spodní nebo povrchové vody. Pokud se dostanou s dalším komunálním odpadem do spalovny, znečišťují zase ovzduší.

„ECOBAT dlouhodobě usiluje o veřejnou osvětu s cílem vysvětlit lidem, že baterie nepatří do koše. Díky jejich recyklaci se nejen snižují dopady na čistotu životního prostředí, ale v konečném důsledku i na kvalitu našich životů. Baterie také obsahují kovy, které se z nich recyklací získávají zpět, čímž se šetří životní prostředí před zbytečnou těžbou,“ uvedla Eva Gallatová, marketingová manažerka ECOBATu.

„Věříme, že krabičky ECOCHEESE jsou atraktivním nástrojem, jak občany na problematiku třídění vybitých baterií upozornit. Zároveň krabičky usnadňují nakládání s bateriemi v domácnostech,” dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám