Hlavní obsah

Novinka varuje před požárem – na e-mail i chytrý telefon

Novinky, Ondřej Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnští studenti spustili službu, která sleduje výjezdy jihomoravských hasičů. Aplikace dokáže upozornit uživatele v nejbližším okolí nahlášené krizové události.

Článek

"Musíme poděkovat především našim hasičům, jiné kraje výjezdy nezveřejňují," uvedl jeden z programátorů Ondřej Veselý.

Informace o zásazích totiž služba StreetAlert přebírá z webových stránek. Program především dokáže podle zveřejněných informací určit přibližnou polohu události, ať už jde o požár, nebo například o únik nebezpečného plynu. Pro uživatele s chytrým telefonem je tak nově k dispozici speciální aplikace, která upozorní jen ty, kteří se nachází v nastavené vzdálenosti. Občas dokonce varuje ještě dřív, než dorazí jednotky požární ochrany.

„Vždycky mě fascinovalo, jak kolem mě jedou hasiči, a já nevím kam. Chtěl jsem za tím vidět ten příběh,“ vysvětlil Veselý.

Pro ty, kteří chytrý telefon nevlastní, je připravena webová stránka www.streetalert.cz, která zajistí hlídání okolí libovolného místa. Stačí zadat do systému orientační adresu a e-mail, na který má být v případě blízkého zásahu upozorněno.

Službu chtějí programátoři dál zdokonalovat. V plánu na další vývoj je například možnost omezit si upozorňování jen na kritické výjezdy. Hasiči jsou však prý jen začátek, v budoucnu mají přibýt ještě další zdroje, například varování meteorologického úřadu. Samotná aplikace i upozorňování na e-maily je zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám