Hlavní obsah

Noví občánci Přepych na Rychnovsku jsou do života vítáni unikátním dárkem v poutním místě Dřízna

Novinky, Dana Ehlová

Poutní místo Dřízna u obce Přepychy na Rychnovsku, které vzniklo na konci 19. století díky P. Aloisi Mádrovi, doznalo v letošním roce mnoha změn. Zkrásnělo a znovu získalo svůj původní lesk a podobu podle pohlednice z roku 1925.

Foto: obec Přepychy (archiv)

V sobotu 19. září 2015 se v Dřízenském údolí uskutečnilo první vítání nových občánků Přepych. Zcela vlevo Zdeňka Seidelová, starostka obce.

Článek

Psal se rok 1888, když přepyšský kaplan Mádr inicioval stavbu kaple uprostřed lesů. Lokalitu si jistě nevybral náhodou, protože na začátku údolí vyvěrá vydatný pramen, který údajně nikdy nevyschne, a není zdaleka jediný, v jeho okolí jsou další.

O tři roky později, v roce 1891, byly v přilehlé lesní stráni vybudovány kapličky křížové cesty a do skály vytesán Boží hrob. Většinu nákladů - 3328 zlatých 72 krejcarů na kapli a 2000 zlatých na křížovou cestu - financoval sám iniciátor, tedy kaplan Mádr, zbytek věnovali věřící. 

Od letošního května zdobí Dřízenské údolí s kapličkou a křížovou cestou nově instalovaná a vysvěcená dřevořezba místního řezbáře Radka Křivky. Tam, kde je umístěna, býval kdysi obraz Matky Páně na dřevě s letopočtem 1764. Obnovila se tak prastará tradice, která trvá s menšími či většími přestávkami více než dvě stě padesát let, ale vedle toho právě rukodělná práce přepyšského amatérského umělce dala vzniknout mimořádně originálnímu dárku. 

Vedení obce ve spolupráci s výtvarníkem a profesorem ČVUT Marianem Karlem získalo nejprve 3D model dřevořezby a na základě něho vznikla malá plastika Panny Marie v podobě medailonku, kterým jsou od letošního roku vítáni do života noví občánci Přepych.

A tak v sobotu 19. září převzali v kapli Panny Marie v Dřízenském údolí rodiče prvních šesti letos narozených dětí z Přepych jedinečný dárek jako věrný (ale mnohonásobně zmenšený) obraz dřevořezby, jejíž originál zdobí prostranství u studánky Křižovka v tomto poutním místě. Na rubové straně jsou přitom vždy uvedena jména rodičů a jméno jejich potomka s datem narození.

V Přepychách tak v roce 660. výročí první dochované písemné zmínky o obci vznikla pozoruhodná novodobá tradice, propojená s historií obce a vznikem krásného místa, opředeného geniem loci, tradice, která naprosto unikátním způsobem spojila minulost se současností.

Reklama

Výběr článků

Načítám