Hlavní obsah

Nové portréty rodové galerie zámku v Litomyšli a kastelánské prohlídky

Novinky, Zdeňka Kalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rodová galerie Státního zámku v Litomyšli se opět rozrostla. Od 28. 5. 2013 mohou návštěvníci pohlédnout do tváře dalších šlechtických majitelů, a to třeba během kastelánských prohlídek, které jsou připraveny na vybrané červnové neděle.

Foto: Zdeňka Kalová

Jiří Kristián z Valdštejn-Vartemberka

Článek

Nové portréty na litomyšlském zámku zachycují 2. generaci valdštejnských majitelů. Emanuela Filiberta z Valdštejn-Vartemberka a jeho mladšího bratra Jiřího Kristiána, za něhož Emanuel spravoval Litomyšl do jeho plnoletosti.

Za vlády Jiřího Kristiána a jeho syna Františka Josefa bylo na zámku zbudováno nádherné zámecké divadlo. Něžnost nové galerii portrétů dodává krásná žena – Marie Anna z Lichtenštejna, manželka staršího z bratří Emanuela.

Posledním novým portrétem je pak podobizna jejich nejstaršího syna Karla Josefa Emanuela, kterého návštěvníci jistě spojí se slavným Giacomou Casanovou, který působil jako knihovník na valdštejnském panství v Duchcově.

Ideální příležitostí, kdy si portréty přijít prohlédnout, jsou nedělní odpoledne. Neděle 2. 6., 16. 6. a 30. 6. 2013 vždy od 14 hodin nabízejí možnost navštívit zámek v Litomyšli v doprovodu kastelánky.

Kastelánské prohlídky zpřístupní unikátní zámecké divadlo z roku 1797 a reprezentační prostory I. patra tzv. Vratislavova stavení – západního paláce, právě s novými portréty.

Vítáni jsou všichni návštěvníci, kteří touží poznat litomyšlský zámek podrobněji, kteří se chtějí zeptat na věci historicko-umělecké, ale i provozní, kteří mají zájem o budoucnost zámku. Milovníci historie ale rozhodně nebudou ochuzeni o výklad k historickým spojitostem a k zajímavostem z běžného života aristokratické rodiny, pobývající na venkovském sídle.

Vstupenky lze rezervovat na: 461 615 067 (v pracovní době út-ne od 9 hod. do 16 hod.). Na mimořádné kastelánské prohlídky se nevztahuje možnost uplatnit vstupenku z festivalu Smetanova Litomyšl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám