Hlavní obsah

Nově narozené mládě guerézy pláštíkové v pražské zoo poznáte podle bílé barvy

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tlupa pražských gueréz pláštíkových se v pondělí rozrostla o nový přírůstek. Mládě se narodilo opičce Lucii a vzhledem k příznivým teplotám se s ním matka pohybuje i ve venkovním výběhu. Šťastným otcem je Katanga. Ten je dohlíží, výchovy se tradičně neúčastní, to mají na starost samice.

Foto: P. Hamerníík

Lucie s mládětem

Článek

Tradiční černobílé zbarvení opička získá kolem věku tři měsíců, ale již po pár týdnech její srst začne šednout. V roce bude mít plně vyvinutý plášť delších chlupů na plecích a hřbetě.

Jedenáctý potomek zkušené mámy

„Samice Lucie se i tentokrát projevila jako velmi zkušená, vzorná matka, když i své jedenácté mládě hned řádně očistila. Mládě má dobrý sací i úchopový reflex, pravidelně pije a celkově se zdá být v pořádku,“ uvedl kurátor chovu primátů Vít Lukáš.

Stará se celá tlupa

Opice uvidíte v dolní části zoo na Opičích ostrovech, můžete být svědky i toho, jak samice Lucie půjčuje svého potomka ostatním členům skupiny, včetně těch nejmladších.

Reklama

Výběr článků

Načítám