Hlavní obsah

Nová kniha o vilách brněnských továrníků byla pokřtěna

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 9. září byla pokřtěna publikace s názvem Rodinné domy Löw-Beerů, kterou napsal kolektiv autorů pod editorským vedením historika Jaromíra Hanáka, a vydalo Muzeum Brněnska.

Foto: Muzeum Brněnska

Titulní strana publikace Rodinné domy Löw-Beerů

Článek

V rámci doprovodného programu k výstavě Auta brněnských továrníků, která je od pátku k vidění v komorní galerii Celnice, byla pokřtěna přestřihnutím stuhy i kniha Rodinné domy Löw-Beerů.

Původ rozvětvené rodiny textilních magnátů Löw-Beerů nalezneme v židovském ghettu v Boskovicích. Díky svým schopnostem, vytrvalosti, notné dávce štěstí a příznivé společenské konstelaci se členové rodiny postupně vypracovali mezi přední podnikatele meziválečného Československa.

Kolektiv autorů se v  případě předkládané publikace nezabýval hospodářskými aktivitami, ale soustředil se na stavební počiny rodiny. Löw-Beerové v průběhu několika desetiletí obývali řadu domů v Brně a okolí. Část rodiny se usadila ve Svitávce a v Brněnci-Půlpecnu, na dohled od svých továren, další bydleli ve známých brněnských rezidenčních čtvrtích – Černých Polích a Pisárkách.

Ostatně Löw-Beerové iniciovali i výstavbu světoznámé vily Tugendhat, jejímiž stavebníky byli Greta, rozená Löw-Beerová a její manžel Fritz Tugendhat. 

Knihu je možné zakoupit na pokladně vily Löw-Beer v Brně, a to nejen v českém, ale i anglickém a německém jazyce.

Muzeum Brněnska spravuje Muzeum ve Šlapanicích, Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě, Památník Mohyla míru a jeho nejnovější pobočkou je Vila Löw-Beer v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám