Hlavní obsah

Nová jednotka následné intenzivní péče je k dispozici pacientům v Městské nemocnici Ostrava

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městská nemocnice Ostrava v pátek 11. ledna slavnostně otevřela ve zrekonstruovaných prostorách zcela novou jednotku následné intenzivní péče (NIP), která je umístěna v pavilonu H2 v nemocničním areálu.

Foto: Josef Zajíc

Nová jednotka následné intenzivní péče.

Článek

Pásku přestřihli ředitel Městské nemocnice Ostrava Petr Uhlig, náměstek primátora města Ostravy Zbyněk Pražák, Cyril Kučera, náměstek ředitele MNO pro léčebnou péči, a primář oddělení geriatrie a interny Rostislav Sojka.

Jednotka NIP byla vybudována v místě původních pokojů lékařů, skladů a dalších prostor, které nebyly přímo využívané pro poskytování zdravotní péče. Stavebními úpravami vznikla samostatná jednotka NIP s kapacitou šesti lůžek rozmístěných do tří boxů. Součástí oddělení je i pracovna sester s přímým dohledem na pacienty, bezbariérová koupelna pro imobilní pacienty a další prostory nezbytné pro zajištění hygienických norem a předpisů.

„Jsme třetí nemocnicí v kraji, která jednotku NIP má. Je především určena pacientům, kteří již nejsou v kritickém stavu, ale nadále vyžadují podporu základních životních funkcí, nejčastěji umělou plicní ventilací. Pacienti, kteří patřili na jednotku NIP, zůstávali dosud na jednotce intenzivní péče nebo na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Otevřením nové jednotky se tak uvolní lůžka pro akutní stavy. V delším časovém horizontu připravujeme ještě vybudování pracoviště dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče (DIOP), které na péči nové jednotky navazuje,” informoval ředitel MNO Petr Uhlig.

Jednotka NIP je vybavena i nově zakoupeným přístrojovým vybavením v hodnotě 4,7 milionu korun z prostředků nemocnice. Jedná se o elektricky polohovaná resuscitační lůžka, plicní ventilátory, monitory životních funkcí, infuzní a odsávací techniku, defibrilátor a další potřebné přístroje. Pro zabezpečení krizové energie byl nainstalovaný bateriový náhradní zdroj elektrického napětí.

„Rekonstrukce prostor, ve kterých je umístěna NIP, byla hrazena z Fondu pro rozvoj nemocnice. Pravidelně do něj přispíváme a aktuálně je v něm téměř 518 milionů korun. Určitě se jedná o takovou částku, která nám umožní postupně vylepšovat naší nemocnici tak, aby z ní vznikla moderní zdravotnická instituce evropského formátu,” dodal náměstek primátora pro sociální věci a zdravotnictví Zbyněk Pražák.

Hlavním cílem NIP je postupné a bezpečné odpojení pacienta od umělé plicní ventilace, optimalizace jeho zdravotního stavu a přeložení na oddělní následné nebo dlouhodobé lůžkové péče, případně do propuštění do domácí péče.

„Rekonstrukci realizoval vítěz veřejné zakázky, společnost Pozemní stavby Zlín, na základě projektové dokumentace projekční kanceláře DaF - PROJEKT. Celková hodnota zakázky je 17,5 milionu korun,” uvedla Andrea Vojkovská, tisková mluvčí ostravského magistrátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám