Hlavní obsah

Nová expozice hrdelního práva zatraktivnila prohlídku renesanční radnice v Dobrušce

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová expozice hrdelního práva ve věži renesanční radnice v Dobrušce, obohatila letošní turistickou sezónu v regionu. Město totiž získalo výsadní hrdelní právo spolu s ostatními městskými výsadami již v roce 1364. Dobruška tak měla dva pranýře a tři popraviště.

Foto: Dana Ehlová

Nová expozice hrdelního práva v útrobách věže renesanční radnice v Dobrušce.

Článek

„Zápisy z jednání hrdelního soudu jsou dochovány od roku 1588 v tzv. smolných knihách. Obvod hrdelního soudu zahrnoval do roku 1635 celkem 132 obce, později 78 obcí,“  poznamenal Jiří Mach z Vlastivědného muzea.

Soud podle jeho slov zasedal nejprve v současném domě čp. 14 na náměstí F. L. Věka, od druhé poloviny 16. století v nově postavené budově radnice. Ta tvoří dodnes se svou 45 metrů vysokou věží jednu z městských dominant. „V čísle popisném 45 bylo nadále vězení a v jeho dvoře mučírna,“  dodal.

Míst odplaty za provinění prý bylo v Dobrušce několik. Pro menší tresty sloužily dva pranýře – jeden přímo u radnice a druhý před kostelem sv. Václava. Město, na jehož území se nacházela tři popraviště – zděná šibenice, stínadla a v městském parku se provinilci dokonce zahrabávali zaživa, probíjeli kůlem či lámali kolem, mělo dokonce svého kata.  

Po tříměsíční přestávce byl v závěru července v Dobrušce znovu zpřístupněn veřejnosti rodný domek Františka Vladislava Heka, který byl proslaven jako F. L. Věk spisovatelem Aloisem Jiráskem. Důvodem uzavírky byla rekonstrukce Novoměstské ulice a další úpravy v bezprostředním okolí této, turisty velice vyhledávané památky. 

Každý den, kromě pondělí, si tak může návštěvník prohlédnout obytnou světničku, krámek a muzejní expozici. Po menších úpravách se brzo zpřístupní prostor dvorku a sklepa, kde vznikne malá expozice historického domácího náčiní a zemědělského nářadí.  

Se znovuotevřením domku je možné využít zvýhodněného vstupného v podobě vstupenky za 100 Kč (50 Kč pro děti, osoby s handicapem a seniory) do všech tří muzejních expozic – tedy rodného domku Heka (F. L. Věka), na radnici a do nedávno otevřených expozic Osobnosti dobrušské historie, Příběh města Dobrušky, Příběh dobrušské obce židovské v budově muzea na Šubertově náměstí. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám