Hlavní obsah

Nosatí zvědavci čekají na návštěvníky v olomoucké zoologické zahradě

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z přírůstku u skupiny nosálů červených se radují v olomoucké zoologické zahradě. V dubnu přivedla jedna ze samic na svět čtyři mláďata, která se v současné době spolu s matkou připojila ke skupině. Nosatý kluk a jeho tři sestřičky jsou spolu s tetami k vidění ve venkovním výběhu.

Foto: ZOO Olomouc
Článek

"Je mezi nimi jedna těžká individualita, zvědavá sólistka, která se nedrží skupiny ostatních mláďat a u misky bývá jako první," prozradila ošetřovatelka Ladislava Pospíšilová.

Podle jejich slov si roztomilé nosály domů pořídí málokdo. "I když jsou snadno ochočitelní, mají nadměrně vyvinuté pachové žlázy a navíc je jim pořádek naprosto cizí," vysvětlila Pospíšilová.

Nosály červené chová olomoucká zoologická zahrada s přestávkami od šedesátých let. Současnou skupinu tvoří tři samci, pět samic a čtyři nová mláďata. Samci ale bydlí odděleně, ve volné přírodě se do skupiny vůbec nezačleňují.

Nosál červený

Medvídkovitá šelma obývající lesy a okolí vodních toků v Jižní Americe. Žije ve skupině, kterou tvoří 20 až 25 jedinců, v zajetí se velmi dobře rozmnožuje a patří k oblíbeným chovancům zoologických zahrad. Živí se hmyzem, ovocem, vejci i masem.

Nosálové se pohybují v korunách stromů, kde i spí. Jsou velmi hlasově nadaní, používají různé zvuky volání, dávají i signály ocasem. V jejich hlasovém repertoáru nechybí pískání, štěkání, funění, chroptění či mlaskání.

Reklama

Výběr článků

Načítám