Hlavní obsah

Noc kostelů 2016 v Bečově nad Teplou nabídla čtyři sakrální stavby i relikviář svatého Maura

Novinky, Vladimír Uhlíř
Aktualizováno

V rámci osmého ročníku Noci kostelů si mohli návštěvníci Bečova nad Teplou prohlédnout zámeckou kapli sv. Petra, běžně nepřístupnou hradní kapli Navštívení Panny Marie, kostel sv. Jiří a kapli Eleonory Beaufort-Spontin v letohrádku Komtesa.

Foto: Vladimír Uhlíř

Návštěvníci Noci kostelů 2016 v hradní kapli Navštívení Panny Marie si prohlížejí výzdobu kaple z lávky stavebního lešení

Článek

Noc kostelů přibližuje návštěvníkům křesťanství jako životní inspiraci a víru jako základní rys lidské existence. Kostely ukazuje jako důležitou součást společenského života. Spolu s katolickou církví se jí zúčastňují křesťanské církve, které jsou členy Ekumenické rady církví v ČR.

Akce má jednotný vizuální styl a jejím mottem je v každém roce jiný verš z Bible, který obsahuje právě slovo "noc". Letos je to verš 21,25 z knihy Zjevení: „Jeho brány zůstanou ve dne otevřené, noc tam už nebude."

Myšlenka Noci kostelů k nám přišla ze sousedního Rakouska, kde v roce 2004 jeden z laiků, kostelník ve vídeňském kostele, nechal kostel večer otevřený, rozsvítil svíčky a zjistil, že návštěvníkům se tato atmosféra líbí a do kostela přišla spousta lidí. Postupně se akce rozšířila po celém Rakousku jako "Lange Nacht der Kirchen" a v roce 2008 už probíhala ve všech diecézích.

V České republice proběhla Noc kostelů poprvé v roce 2009, na Slovensku pak roku 2010. V letošním roce se Noc kostelů konala ve stejný den už v pěti evropských zemích - v Rakousku, v České republice, na Slovensku, v Lotyšsku a v Estonsku. Program již tradiční, a přesto vždy jedinečné Noci kostelů připravilo více než 1200 kostelů a modliteben v celé České republice.

V úžasné noční atmosféře můžete navštívit nejen kostely a modlitebny, ale také prostory klášterů, rajské dvory, krypty, věže, kůry a jiná běžně nepřístupná místa, zúčastnit se komentovaných prohlídek, diskusí, výstav, divadelních představení a dalších netradičních akcí, setkat se a pohovořit s kněžími, řeholníky i laiky.

Noc kostelů 2016 v Bečově nad Teplou nabídla 10. června čtyři sakrální stavby.

První byl pozdně barokní kostel svatého Jiří, kde se po mši svaté konal koncert sboru Chorea Nova z Nové Role a souboru ZUŠ Josefa Labitzkého v Bečově nad Teplou. Po celý večer pak probíhaly komentované prohlídky interiéru kostela, varhan, běžně nepřístupné kostelní věže a výstava historických kostelních předmětů. Pro děti tu byl připraven prohlídkový program „Detektiv v kostele“.

Pozornost návštěvníků přitahovala málo známá kaple Eleonory Beaufort-Spontin vestavěná roku 1933 v 1. patře letohrádku Komtesa postaveného v roce 1928 ve stylu alpské architektury. Během večera měli návštěvníci v areálu Komtesy možnost opéct si u táboráku špekáčky připravené pořadateli a pobýt v příjemné atmosféře.

Komentované prohlídky zámecké kaple svatého Petra a hradní kaple Navštívení Panny Marie vycházely co půlhodinu. Každá průvodkyně ukázala „svým“ lidem navštívené památky jinak, než je běžně zvykem. Ta naše, správkyně hradního mobiliáře, nám navíc pověděla spoustu zajímavostí o degustaci "tekutého pokladu" nalezeného spolu relikviářem svatého Maura. Vstup do komnaty s relikviářem - to bylo pro všechny veliké překvapení a mocný zážitek!

Podle odhadů organizátorů bylo letos v celé republice zaznamenáno kolem 450 tisíc návštěvnických vstupů (jeden návštěvník může navštívit více míst), na zámku a hradě Bečov to bylo na 200 návštěvníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám