Hlavní obsah

Nitranský rodák Peter Gábor, který léta působí v Česku, bude režírovat na Slovensku

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úspěšný divadelní režisér Peter Gábor, v současnosti šéf činohry Národního divadla moravskoslezského Ostrava, se chystá v této sezóně na režii dvou Verdiho oper. Zatímco v Banské Bystrici bude režírovat Macbetha, v Košicích bude jako režisér podepsán pod operou Rigoletto.

Foto: Robert Rohál

Režisér Peter Gábor bude v této sezóně pohostinsky režírovat na Slovensku.

Článek

Peter Gábor pochází z Nitry, kde se 24. října 1963 narodil, je synem známé divadelní, televizní a filmové herečky Adely Gáborové a jazzového bubeníka Doda Šošoky. Po maturitě na gymnáziu vystudoval nejdřív slovenštinu a hudební výchovu na Pedagogické fakultě v Nitře, poté činoherní režii na DAMU v Praze.

Po absolutoriu prošel - ať už jako kmenový nebo hostující režisér - řadou slovenských a českých divadel. V letech 1992 - 1995 působil jako režisér v martinském divadle, další dvě sezony režíroval ve Středočeském divadle v Kladně a v letech 1997 - 2004 byl kmenovým režisérem a současně uměleckým šéfem činohry v Moravském divadle v Olomouci.

Před deseti lety pohostinsky působil na scéně Théâtre Moliére v Paříži, kde nastudoval představení sestavené z poezie francouzských, českých a slovenských básníků.

Za inscenace Goethova Fausta I. a II., které režíroval právě v olomouckém divadle, získal v roce 2002 Cenu českého divadla za režii. Mimořádný úspěch měla v roce 2008 jeho inscenace hry Williama Shakespeara Komedie omylů, která byla uvedena v rámci Shakespearovských slavností v Praze.

Jako režisér je podepsán pod takovými tituly jako Mnoho povyku pro nic, Tanec na konci léta, Ostře sledované vlaky, Král se baví, Utrpení mladého Werthera, Blecha či Zlomatka, ale třeba i pod muzikály Kabaret, Šakalí léta nebo Donaha!

Režisérova současnost v Národním divadle moravskoslezském Ostrava je ve znamení úspěšného muzikálu Balada pro banditu a temného dramatu Smrtihlav, přičemž Městská divadla pražská uvádějí v této sezóně hned tři inscenace, které tu pohostinsky režíroval - Sto roků samoty, Annu Kareninu a Vše o mé matce.

Do režírování opery se Peter Gábor pustil až v Národním divadle moravskoslezském, kde inscenoval opery Fedora a Romeo a Julie.

A není bez zajímavosti, že právě oba hlavní představitelé opery Charlese Gounoda Romeo a Julie - Aleš Briscein a Jana Šrejma Kačírková - jsou nominováni v kategorii opera na prestižní Ceny Thálie 2012.

V této sezóně by měl nitranský rodák, který už ale téměř dvacet let působí v Česku a na svém kontě má devadesát režií, dovést k premiéře další dvě opery. V obou případech půjde o díla Giuseppe Verdiho a obě bude pohostinsky režírovat na Slovensku: zatímco opera Rigoletto bude premiérově uvedena ve Státním divadle v Košicích začátkem května, premiéra opery Macbeth ve Státní opeře v Banské Bystrici je ohlášena na samý konec divadelní sezóny.

Reklama

Výběr článků

Načítám