Hlavní obsah

Nikola se po odchodu z dětského domova rozhodla podnikat, plán jí překazil koronavirus

Novinky, Renata Majvaldová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky mladých lidí, které před časem opustily dětský domov, se v době koronavirové pandemie ocitly v tíživé situaci. Někteří z těchto mladých přišli o práci i o bydlení, jiní nasazují své zdraví v první linii.

Foto: archív Začni správně

Koordinátorka Vlasta Holzerová konzultuje s Nikolou každý další krok za jejím snem

Článek

Můžete si říct, že tak to má dnes většina lidí, nejen ti, kteří vyrostli v dětském domově, ale právě jim v této těžké době chybí pomoc od blízkých a rodiny. Tu po celé republice nahrazuje projekt Začni správně společnosti yourchance. Ve Zlínském kraji a na Vysočině se koordinátorka Vlasta Holzerová stará asi o sedmdesát mladých, z nichž už bezmála dvě desítky opustily dětský domov.

Kvůli nouzovému stavu se v tíživé situaci ocitla i devatenáctiletá Nikola ze Zlínského kraje. „Nemohla jsem dokončit řemeslné práce na dlouho plánovaném kadeřnickém salonu, zřídit si živnostenské oprávnění a otevřít ho,“ popisuje Nikola, která kvůli pandemii navíc zůstala bez příjmu.

Pomocnou ruku jí podala koordinátorka Vlasta Holzerová, která jí poradila, jak na administrativu, a hlavně ji podpořila psychicky. „Celou situaci jsme konzultovaly a chystaly se na to, až bude možné v původním plánu pokračovat. Tím, že Nikola ještě nebyla živnostník, tak neměla nárok na kompenzační příspěvek, finanční situace to nebyla jednoduchá,“ říká Vlasta, která ale i přesto podpořila Nikolu v tom, aby si šla dál za svým snem.

Nikole finančně nakonec pomohl přítel. „Důležitá pro mě je ale i praktická a administrativní pomoc teď po odeznění největší krize, kdy už salon můžu otevřít,“ tvrdí Nikola. S tím jí pomáhá Vlasta, která kromě jiného například do salonu zajistila dostatečné množství dezinfekce a ochranných pomůcek. „Za to jsem moc ráda, protože je to samozřejmě v dnešní době velmi třeba,“ dodala Nikola s tím, že je za spolupráci se Začni správně a yourchance velmi vděčná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám