Hlavní obsah

Nevidomé děti rozesílají unikátní pohlednice a pomáhají jiným potřebným

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu odstartoval již 20. ročník tábora pro děti s těžkým zrakovým postižením. Na 30 mladých účastníků si ve Veverské Bítýšce u Brna užije bohatý program, letos na téma vesmírných galaxií. Součástí aktivit však tentokrát bude také speciální projekt posílání pohlednic, který podpoří dobrou věc.

Foto: Srdcaři

Nevidomé děti pomáhají

Článek

„Výtěžek z online prodeje pohledů v Braillově písmu pomůže handicapovanému Vojtovi z Pavlova pořídit elektrický neurostimulátor,” uvedl Tomáš Kolka, hlavní vedoucí tábora.

Vedoucí tábora v tomto roce zapojili děti do charitativního projektu Srdcaři na cestách. Jeho prostřednictvím si na webových stránkách projektu www.srdcarinacestach.cz můžete zakoupit pohlednici psanou v Braillově písmu, kterou jim děti pošlou. Veškerý výtěžek poté obdrží děti s handicapem. Vybrané finanční prostředky nyní podpoří desetiletého Vojtu, který celý život bojuje s následky předčasného porodu.

Děti dětem

„Přijde mi skvělé, že naše nevidomé děti aktivně pomohou svému vrstevníkovi s jinou formou handicapu. Dárci se mohou těšit na opravdu unikátní pohled. Každý je originální. Děti jej namalují, ale také na něj napíší vzkaz a poděkování přímo v Braillově písmě,” vysvětluje Tomáš Kolka.

Zapojit se do něj může ale prakticky každý - zasláním pohlednice ze svých výletů a cest. Projektu se dosud zúčastnilo již více než 50 cestovatelů, kteří rozeslali více než 600 pohlednic v hodnotě přesahující 170 000 Kč. Finanční prostředky k dnešnímu dni pomohly čtyřem dětem s handicapem.

O Vojtovi

Vojta se narodil v 31. týdnu, pět dní po odtoku plodové vody. Napojen na plicní ventilátor bojoval šest týdnů v inkubátoru o život. Prodělal tři pneumotoraxy a krvácení do mozku. Bojovníkem zůstal i nadále. Ve dvou letech lékaři Vojtovi diagnostikovali dětskou mozkovou obrnu a strabismus. Vojta byl dvakrát na operaci Achillovy šlachy, jednou na operaci strabismu pravého oka. Před několika dny prodělal operaci pravé ruky s plastikou šlach, jejímž cílem bylo narovnání ruky.

Vojta je i přes svůj handicap pořád pozitivně naladěn a užívá si každodenního života. S asistencí chodí do normální ZŠ a i přes individuální výukový program prospívá s vyznamenáním. U delších vzdáleností je však Vojta odkázán na invalidní vozík. Lékaři chlapci doporučili neurorehabilitační přístroj WalkAide pro zlepšení kvality chůze, na který se organizátoři akce snaží vybrat potřebné finance. Přístroj díky elektrické stimulaci dokáže upravit pohyb chodidla a Vojtovi by pomohl chodit bez potíží.

Projekt organizuje Nadační fond Klub SRDCAŘŮ (www.jsmesrdcari.cz).

Reklama

Výběr článků

Načítám