Hlavní obsah

Neurochirurgové v Krajské nemocnici T. Bati vyzkoušeli poprvé exoskop

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neurochirurgové v Krajské nemocnici T. Bati jako jedni z prvních lékařů v České republice vyzkoušeli nový exoskop VITOM 3D pro miniinvazivní otevřené operace. Přístroj kombinuje endoskopickou technologii se zvětšeným 3D obrazem operačního pole podobně jako u mikroskopu.

Foto: Adéla Čuříková

Tým neurochirurgů s 3D brýlemi, které umožňují vidět operovanou část těla pacienta na obrazovce v trojrozměrném zobrazení.

Článek

Přístroj zapůjčila firma Storz na jeden den, aby si ho mohli operatéři za účasti technika vyzkoušet přímo při operacích.

„Použili jsme ho při dvou operacích výhřezu bederní meziobratlové ploténky. Vše proběhlo bez komplikací, příjemným zjištěním byla výborná kvalita obrazu v 3D rozlišení. Určitě jde o zajímavou alternativu operačního mikroskopu například u miniinvazivních operací páteře. Cena exoskopu je navíc oproti neurochirurgickému mikroskopu zhruba poloviční,” uvedl primář Neurochirurgického oddělení Krajské nemocnice T. Bati MUDr. Michal Filip.

Exoskop má využití i v dalších operačních oborech jako jsou stomatochirurgie, ORL, gynekologie nebo urologie.

„Do budoucna se budeme snažit o další zapůjčení tohoto přístroje, abychom si mohli vyzkoušet i operace mozku, případně kolegové z jiných oborů svou operativu,” dodal primář Michal Filip.

Reklama

Výběr článků

Načítám