Hlavní obsah

Není to milostný příběh, tvrdí umělci Maija Laurinen a Michal Czinege

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od úterý 15. dubna vystavují v INDUSTRIAL Gallery v Ostravě dva umělci, kteří každý míří jinam, a přesto pracují ve shodě. Vystavuje finská výtvarnice, fotografka Maija Laurinen, a slovenský umělec Michal Czinege pod názvem This is Not a Love Story.

Foto: Josef Zajíc

Výstava v INDUSTRIAL Gallery 15.4.2014: Maija Laurinen, Les

Článek

„This is Not a Love Story není výstavním projektem založeným na společném tématu, ale spíše reflektuje dva individuální autorské přístupy umělců, kteří spolu žijí,” uvedla na vernisáži 15. dubna v INDUSTRIAL Gallery kurátorka výstavy Hana Mikulenková.

„Laurinen a Czinege mají rozdílné kulturní zázemí a také média, ve kterých tvoří. Zajímavý rozdíl je v tom, že Laurinen pracuje hlavně v exteriéru - v krajině - a Czinege naopak v ateliéru. Tím, že jsou manželé, se navzájem ovlivňují různými způsoby - vědomě či podvědomě od sebe přebírají či "kradou" nápady, poznatky a zkušenosti. Navzájem se dobře znají. Přesto jsou jako umělci nezávislí jeden na druhém - to naznačuje i název výstavy,” dodala Hana Mikulenková.

Název je v angličtině, protože tímto jazykem komunikují. To, co bylo doposud zřetelné, a co je spojovalo v jejich tvorbě, byl právě vztah fotografie a malby. 

Tvorba Laurinen je založená na pozorování a iluzi. Na výstavě představuje fotografie z této zimy, noční výjevy z lesa a dále fotografie z posledních pár let. Maija Laurinen (1978) je finská umělkyně, v současnosti na doktorandském studiu na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě.

Michal Czinege (1980) žije a pracuje na Slovensku. V roce 2011 absolvoval doktorandské studium na VŠVU v Bratislavě, kde dnes působí jako odborný asistent, vyučuje na katedře malby.  Ve svých obrazech se dlouho věnuje tématu vidění, vztahu malby a digitálního obrazu. Na výstavě prezentuje obrazy ze série Hlavy, které kontinuálně tvoří od roku 2012. 

Výstava This is Not a Love Story potrvá do 16. května. Otevřeno je v pondělí - pátek od 10.00 do 18.00 hodin v INDUSTRIAL Gallery v Zahradní ulici č. 10 v Ostravě.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám