Hlavní obsah

Nenechte si pokazit dovolenou střevními potížemi

Novinky, Petr Žabka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pakliže vyrážíte na dovolenou s vidinou sladkého nicnedělání, nenechte si vytoužený klid ničím pokazit. Ani nepříjemnostmi, které vás mohou v dalekých částech světa snadno překvapit. Tedy například bolestmi břicha.

Článek

Obavy ze střevních problémů v dalekých destinacích řešil asi každý, kdo si dovolenou v exotických zemích naplánoval. Nepříjemnosti se zažíváním mohou potkat velmi snadno úplně každého. Stačí málo a místo opalování u moře se člověk ocitne v hotelové posteli s bolestí břicha. Pak si může jen dokola říkat: „Z čeho to mám?“  

Za střevní problémy a bolesti břicha mohou ve vzdálených koutech světa nejčastěji cizí bakterie. Do těla se jednoduše dostanou prostřednictvím potravy nebo nápojů, a jelikož lidská střeva takové bakterie neznají, neumí si s nimi poradit. Výsledkem jsou právě průjmy.  

Nic nepodceňujte a přemýšlejte  

Je jasné, že o zážitek z cest spojený s bolestmi břicha a kroucením se na záchodě asi nikdo nestojí. Řešení, jak se bránit, je několik. Někdo například sází na osvědčeného panáka poránu (kterým si ale častěji spíše uškodíte). Můžete také vyzkoušet finty zkušených cestovatelů, jenomže ty se zjišťují docela obtížně a ruku do ohně za ně asi i tak stejně nedáte (třeba v severní Africe vám prý pomůže místní jogurt s živými kulturami v kombinaci s opuncií).  

Raději se proto spolehněte na probiotika. Probiotické kmeny totiž střeva na návštěvu nevhodných návštěvníků připraví a zabrání jakýmkoli problémům. Na českém trhu je takových doplňků stravy spousta. Záleží na tom dobře si vybrat.  

Při výběru probiotik jsou důležité v zásadě dvě věci: kolik dané probiotikum obsahuje probiotických kmenů a kdy začít s jeho užíváním. Účinnost doplňku stravy obsahujícího devět probiotických kmenů je logicky mnohem větší než takového, který má jen kmeny tři. Zatímco jedno probiotikum vám skutečně pomůže, druhé dodá tělu přibližně stejný počet bakterií jako lepší jogurt. Letos se na našem trhu objevilo první probiotikum, které obsahuje probiotických kmenů dokonce 14.  

S užíváním probiotk se doporučuje začít nejpozději týden před odjezdem na dovolenou. Lidská střeva totiž potřebují čas na „přípravu“. Pokud tento fakt podceníte a probiotika začnete polykat až na dovolené nebo teprve při střevních potížích, ani ten nejlepší přípravek vám nepomůže.

Bližší informace o dané problematice lze nalézt například na webové stránce www.zdravastreva.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám