Hlavní obsah

Nemocnice Mělník otevřela novou lůžkovou rehabilitaci

Novinky, Lucie Zikmundová

Nemocnice Mělník má nové oddělení lůžkové rehabilitace, kde se nyní lečí prvních dvanáct lidí. Sloužit bude především pacientům po výměnách kyčelních a kolenních kloubů a také po cévních mozkových příhodách, kteří jsou mnohdy částečně ochrnuti, uvedl ředitel nemocnice MUDr. Tomáš Jedlička.

Foto: Lucie Zikmundová

Vrchní sestra Zora Jahelková na nadstandardním pokoji na novém lůžkovém rehabilitačním oddělení.

Článek

Na oddělení rehabilitace se budou léčit také lidé po infekcích centrální nervové soustavy, po úrazech či pacienti po chirurgických výkonech a stavech spojených s dlouhodobou imobilizací (znehybněním).  

„Pacienti indikovaní k léčbě na rehabilitačním oddělení musejí být před překladem stabilizovaní a schopni intenzivní rehabilitační léčby. Musejí chtít aktivně spolupracovat,“ zdůraznila vrchní sestra rehabilitačního oddělení Zora Jahelková.

Každé  přijetí bude schvalovat primářka rehabilitačního oddělení MUDr. Jana Hůlková. „Pacienti po totálních endoprotézách potřebují pět až deset dní na to, aby byli soběstační. To jsme jim nemohli z kapacitních důvodů na ortopedickém lůžkovém oddělení poskytnout,“ informovala Zora Jahelková.

Hlavní přínos nové rehabilitační jednotky vidí ředitel nemocnice Tomáš Jedlička v možnosti přímé návaznosti na rehabilitační péče u pacientů, kteří byli doposud po náročných operacích transportováni do jiných nemocnic, lázeňských zařízení či rehabilitačních ústavů. Nyní zůstávají v místě, kde byli operováni.

Operatér tak může dohlédnout na správnou léčbu i rehabilitaci. „Části pacientů tak můžeme poskytnout komplexní péči s návratem soběstačnosti v rámci jednoho pobytu bez nutnosti překladu do jiných zařízení,“ dodal ředitel.

Oddělení má 20 lůžek na dvoulůžkových pokojích, nachází se ve druhém patře pavilonu T. Disponuje třemi nadstandardními jednolůžkovými pokoji. Rekonstrukce prostor pro vznik nového  oddělení a vybavení přišlo na dva miliony korun.

Rehabilitační oddělení mohlo vzniknout až po snížení vyššího počtu akutních lůžek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám