Hlavní obsah

Nemanželské dítě hraběnky, sebevražda zlodějíčka - Hrubý Rohozec má poutavou historii

Novinky, Vratislav Konečný

Hrubý Rohozec u Turnova není extra architektonický klenot, ale zasazen do hezkého parku je přímo nabit zajímavou historií. Někam přijdete, zdálky se to tváří jako klenotnice světa a uvnitř čeká pár exponátů. U Rohozce je tomu opačně, klenot Českého ráje ještě není doceněn.

Foto: Vratislav Konečný

zámek Hrubý Rohozec

Článek

Temné, leč útulné je zařízení rohozeckého zámku rodu Des  Fours Walderode. Po letech instalace expozice sbírek Uměleckoprůmyslového muzea se vrátily a stále vracejí předměty na původní místo, byť byly často rozvezeny do různých depozitů, část přetrvala i na zámku.

Vše brzdí soud

Prohlídkové okruhy nejsou procházkou muzejní, jak to někdy na našich památkách bývá, procházíte sídlem moderní šlechty z 30 let 20. století. O zámek se stále soudí vdova po posledním majiteli Karlu Des  Fours Walderode Johanna Kammerlanderová. Soud její nárok na dědictví potvrdil, stát se odvolal, jde to k vyšší instanci. Do údržby zámku se tudíž neinvestuje. Peripetie případu by vydaly na výpravnou knihu.

Rohozec zvaný hrubý, čili velký, má bohatou historii. Od gotického markvartického hradu, přes Krajíře z Krajku, Šelmberky a Vartemberky, kteří objekt přestavěli renesančně, k Albrechtovi z Valdštejna. Frýdlantský generalissimus císařských vojsk panství udělil po Bílé hoře svému generálovi, posléze hraběti Mikuláši Des Fours. Rod přišel do Čech z Lotrinska.

Pokud s vámi půjde na prohlídku kastelán Jiří Holub, bude nejen velmi poučná, ale i zábavná, a vůbec ne historicky nudná. To není shazování ostatních průvodců, ale kastelán je prima vypraveč. A ničím ho nezaskočíte. 

Trocha drbů

Hrubý Rohozec dostal empírovou podobu za hraběte Františka Antonína na přelomu 18. a 19 století. S jeho synem stejného jména vymřela roku 1831 rohozecká větev rodu Des Fours. Zámek přešel na vzdáleného bratrance Josefa, ten se již psal Walderode, vzal si poslední příslušnici rodu Walderode von Eckhausen.

Josef se proslavil skandálem, oženil se podruhé s 19letou vídeňskou holčinou, která záhy po sňatku zmizela ve víru života velkoměsta, obšťastňovala prý i knížete Metternicha.

Dítě coby skandál

Obřím skandálem se stalo dítě hraběnky Leopoldiny Des Fours, příbuzné Rohozeckých. Při návštěvě Španělska ji přivedl do jiného stavu černoch, tmavé dítě bylo ve šlechtických kruzích něco nevídaného.

Hraběnku rod vydědil, posléze vystupovala pod uměleckým jménem Madame Dusaline, dcera Polyxena, půvabná mulatka, se vrhla na dráhu tanečnice. Když se přistěhovala Leopoldina do Vídně, byli Des Foursové na mrtvici, obávali se dalšího skandálu. Naštěstí pro ně nepřišel.

Zastřelený Chlouba

Při zámecké prohlídce uvidíte i rozstřílené dveře mezi pokoji. Po konfiskaci zámku se v červnu 1946 vloupal dovnitř zlodějíček Karel Chlouba. Nemínil krást, jen se schoval. Jenže se objevila fáma, že je v zámku ukrytý nacistický záškodník, tak na něj vtrhla armádní hlídka. Po krátké přestřelce si Chlouba vpálil kulku do hlavy.

Kromě normálního zařízení uvidíte v hraběcí ložnici i jednu z prvních posiloven, i pojízdné křeslo postižené hraběnky Marie Immaculaty.

Zámek bude otevřen během vánočních svátků, od 26. prosince do 1. ledna. Vánoční prohlídky se konají vždy od 10 do 14 hodin, v každou celou hodinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám