Hlavní obsah

Největší zájem návštěvníků Mezinárodního dne muzeí v Šumperku vzbudila výstava o skle

Novinky, Vladimíra Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možnosti zdarma navštívit muzea a prohlédnout si aktuální výstavy i stálé expozice využili o víkendu milovníci kultury, historie i přírody také na Šumpersku. Kromě pohádkové výstavy na zámku v Úsově nejvíc pozornosti přilákala šumperská výstava o historii místního sklářství.

Foto: Vladimíra Krejčí

Výstava o historii místního sklářství bude k vidění ještě do 1. června.

Článek

„Takové lustry jsme doma měli!“ jásali návštěvníci při pohledu na osvětlovací tělesa z rapotínské sklárny. Obdivovali těžítka, popelníky, figurky i košíčky, které skláři vytvářeli mimo oficiální výrobní program.

Zaujala autentická stoupa na výrobu písku i model pánvové pece ve skutečné velikosti, doplněný výrobními nástroji včetně píšťal. Zvláště ženy pak obdivovaly nejrůznější techniky zdobení skla, od malování přes lazurování, stříbření až po tisk. 

Děti přitáhly zvláště interaktivní prvky výstavy, oblíbený byl pohled do periskopu, krasohledu nebo do zrcadel deformujících odraz. Nejen malí, ale i velcí návštěvníci se nechali strhnout, aby si zahráli na sklenice či zařadili správně tvary skleněných nádob do odpovídajících historických epoch. Interaktivní prvky byly v kurzu také u dalších výstav. Nejmenší návštěvníci se vyřádili zvláště v Rytířském sále, kde jsou hmatové hry pro nevidomé součástí výstavy Jak se žije s handicapem. 

„Chci syna naučit, že muzeum je důležitá kulturní instituce. Zatím je však příliš malý na to, aby pochopil, v čem spočívá význam vystavených exponátů. Hry mu pobyt v muzeu zpříjemní,“ pochvalovala si maminka chlapečka, jenž s nadšením využil možnosti povozit vláčky na instalované dráze. 

Rodiny se školáky i skupiny dospělých návštěvníků věnovaly pozornost výstavě Šumpersko za Velké války 1914–1918. Po vstupu do Galerie Šumperska se návštěvníci ocitli v předválečném Šumperku a postupně procházeli těžkými roky až po vyhlášení republiky. 

„Výstava má nesmírně zajímavou koncepci, dokáže vtáhnout do víru událostí. Nejdřív nás zaujaly fotografie Šumperka z počátku minulého století. Ukazovali jsme si je a přeli se, jak zachycená místa vypadají dnes. Ale jak jsme postupovali vpřed a pročítali citáty z deníků, které si vojáci na frontě vedli, najednou jsme si dokázali představit, jak strašné to muselo být. Dozvěděli jsme se, že trpěli nejen vojáci, ale i lidé v zázemí. Ukázky válečné propagandy ostře kontrastují s krutou realitou. Výstava poukazuje na to, že události a lidi nelze vnímat černobíle. Je velice sugestivní,“ soudí jeden z návštěvníků. 

Atmosféru umocňuje také instalovaný polní lazaret s figurínami raněných a především frontový zákop, obložený pytli písku a doplněný kulometem. Ne každý z příchozích našel v sobě dost odvahy, aby si vyzkoušel pobyt v krytu, který působí velice realistickým dojmem. 

Milovníci přírody a nejstarších dějin obdivovali výstavu Zkameněliny severní Moravy v Hollarově galerii. Mnozí z nich pak pokračovali do stálé expozice Příroda a dějiny severozápadní Moravy. Především děti potěšila výstavka robotů, které z odpadových materiálů vyrobili jejich vrstevníci z Veselé školky v Šumperku. K vidění je v předsálí Výstavní síně. 

Kromě Pavlínina dvora v Šumperku byl v neděli 18. května zdarma otevřen i zámek Úsov a muzea v Zábřehu, Mohelnici a v Lošticích. Akce, která celosvětově připomíná společenský význam muzeí, vzbudila zájem veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám