Hlavní obsah

Nejnavštěvovanější tuzemská rozhledna je Petřínská

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhledny jsou jedním z nejvyhledávanějších turistických cílů. Mnohdy se jedná o věže kostelů či zámků, další postavili speciálně jako místa dalekých výhledů. Samostatnou kapitolou jsou přírodní výhledová místa - kopce, hory... Nabízíme 10 rozhleden, které byly v minulém roce nejvíce navštíveny.

Foto: Vratislav Konečný

Bílá věž v Hradci Králové

Článek

Na prvním místě se umístila pražská Petřínská rozhledna, navštívilo ji 697 600 lidi, 2. Staroměstská mostecká věž (166 400) 3. Věž katedrály sv. Bartoloměje v Plzni (78 100)  4. Štramberská Trúba – věž hradu Štramberk (65 700), 5. Vyhlídková věž Nové radnice v Ostravě (56 800), 6. Malostranská mostecká věž Praha (53 900 Praha), 7. Vyhlídková věž Staré radnice v Brně (38 500), 8. Bílá věž v Hradci Králové (36 100), 9. Rozhledna Klínovec u Božího Daru (35 700), 10. Černá věž v  Českých Budějovicích (34 400). (Údaje CzechTourism)

V rozhlednách jsme světovou velmocí, i v minulém roce se jich několik otevřelo, někdy v místech, kde to zrovna není ideální. Ale mít svou rozhlednu se stalo prestiží mnoha obcí.

V poslední době přibývají i architektonicky zdařilá díla. Zatímco dříve se stavěly vesměs kamenné festovní věže, nebo dřevěné s omezenou životností, nynější jsou kombinací přírodních materiálů a kovů.

Rozhlednami se také zabývá řada specializovaných publikací, v knihkupectvích je po čem sáhnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám