Hlavní obsah

Nejlepší tuzemští šipkaři se o mistrovské tituly utkají ve Žďáru nad Sázavou

Novinky, Petra Kulhánková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 24. - 26. listopadu proběhne v KD ve Žďáru nad Sázavou Mistrovství ČR jednotlivců, dvojic a mládeže & National Open EDU v elektronických šipkách a souběžně s ním také Mezinárodní mistrovství ČR v kriketu.

Foto: Petra Kulhánková
Článek

Zároveň se uskuteční i vyhlášení celoročních žebříčků - Českého poháru, které se právě mistrovskými turnaji uzavírají.

Členská základna aktivních hráčů elektronických šipek a ligových týmů je v přepočtu na počet obyvatel jedna z největších v Evropě. Čeští hráči dosahují na evropských soutěžích vynikajících úspěchů, jen z letošního ME přivezli celkem pět medailí. 

Ve Žďáru se bude o tituly bojovat ve dvou nejrozšířenějších šipkařských hrách 501DO a kriket. Výsledky MČR v kriketu se budou započítávat i do evropského žebříčku.

Letos poprvé se Mistrovství ČR odehraje podle moderního hracího modelu, tedy jednostranným KO. Např. v hlavní mužské kategorii na 4 - 6 vítězných legů. Žákovské a juniorské kategorie budou hrány tradičním modelem DKO.

Favority jednotlivých kategorií jsou:

Hlavní kategorie mužů a hlavní kategorie žen: Jiří Brejcha (Plzeň) a Lenka Liptáková (Brno) – obhájci mistrovských titulů z roku 2016

Junioři a juniorky: Jan Zajíc (Most), letošní juniorský mistr Evropy Roman Benecký (Arnultovice) a Barbora Hospodářská (Libín)

Žáci a žákyně: Vít Schieferdecker (Pšov), Viktor Čeliga (Ostrava), Anna Votavová (Praha), Pavlína Hanušová (Mělník).

Kriket: Martin Hoffmann (Praha) a Alena Gregůrková (Úpice).

V ČR se šipkařská liga hraje na úrovni regionální, krajské i celostátní, nejprestižnější je superliga. Všichni hráči jsou podle svých výsledků v turnajích jednotlivě bodováni. Tyto statistiky vede Unie šipkových organizací, která celou republikovou soutěž zastřešuje a poskytuje také servis nejen začínajícím šipkařům, ale i našim reprezentantům. Vítězové republikových žebříčků (Českého poháru) jsou potom vysíláni na různé evropské turnaje. A v rámci Evropy patří naši šipkaři k nejlepším.

Mistrovství ČR v elektronických šipkách se pořádá již od roku 1994. Historicky prvním držitelem českého mistrovského titulu byl ovšem v ČR žijící Kanaďan Karst Blaine.

Záštitu nad akcí převzal Mgr. Zdeněk Navrátil, starosta města Žďáru nad Sázavou.

Partnery akce jsou Cyberdine, Bull´s, E-sipky.cz a Cinkili.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám