Hlavní obsah

Nejlepší dokumenty z festivalu Jeden Svět promítají v Ostravě zdarma

Novinky, Vladimír Šmehlík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival dokumentárních filmů Jeden Svět se ve městě každoročně koná vždy v březnu. Ostravský klub Atlantik zařadil na svůj program pravidelné projekce nejlepších dokumentů už od prosince.

Foto: Vladimír Šmehlík
Článek

Festival dokumentárních filmů Jeden Svět se na plátna českých kin dostává obvykle až v březnu, ostravský klub Atlantik však nabízí projekce nejlepších dokumentů i v průběhu roku. V rámci kampaně „promítej i ty“ nabízí výběr nejlepších filmů z předchozího ročníku festivalu.

„Filmy pro bezplatné projekce vybírá Lucie Anna Přerovská, která s nápadem do Atlantiku přišla, a nám se to zalíbilo. Projekce dokumentů z Jednoho světa budeme uvádět každý druhý týden,” uvedla Renata Jurdová, šéfka klubu. Součástí projekcí budou i diskuse s pozvanými hosty.

První z avizovaných filmů bude klub Atlantik promítat v úterý 3. prosince od 19.00 hodin. Cyklus dokumentárních filmů začne strhujícím portrétem ugandského gay aktivisty Davida Katoa, nazvaný Call me Kuchu.

Filmovou projekci doplní i diskuse s Kateřinou Rudincovou, která je doktorandkou na Katedře sociální geografie a regionálního rozvoje PřF OU. Během svého studia podnikla dvě výzkumné cesty do etiopské Addis Abeby. K jejím výzkumným zájmům patří především mezinárodní vztahy, politika a lidská práva v oblasti Afriky.

O filmu:

Být v Ugandě gayem, lesbou, bisexuálem či trans je ve třetím tisíciletí doslova o život. Místní náboženští vůdci inspirovaní americkými evangelíky podněcují nenávistnou hysterii a protlačí na půdu parlamentu návrh zákona, který navrhuje homosexualitu trestat smrtí a ty, kteří nenahlásí homosexuální chování, včetně lékařů či příbuzných, zavřít do vězení.

Dokument sleduje stoupající hvězdu aktivismu za práva LGBT Davida Kata, jenž se i v takto vyhrocené atmosféře odváží veřejně protestovat. Kato s hrstkou blízkých žaluje lokální bulvár, který násilně „outuje“ místní gaye a žádá jejich popravu, bojuje za práva HIV pozitivních a upozorňuje na praktiku tzv. „léčebného“ znásilňování leseb příbuznými. Tak se mu podaří dostat státem uznávanou homofobii do zahraničního televizních zpravodajství i na půdu OSN. Během ročního natáčení dokumentu je Kato brutálně zavražděn, což od základů otřese místní komunitou a na mezinárodním poli vzedme vlnu odporu.

Reklama

Výběr článků

Načítám