Hlavní obsah

Nejlépe si v krajské soutěži vedli hasiči z Juřinky a hasičky z Komárovic

Novinky, Ludmila Brousilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kategorii mužů krajské soutěže hasičů v Horní Lidči ovládli hasiči z Juřinky, v kategorii žen zvítězily hasičky z Komárovic. Jejich tým reprezentovala Petra Chovancová z řad hasičů Horní Lidče.

Foto: Ludmila Brousilová

Petra Chovancová během soutěže

Článek

Nejlepší družstva, která uplynulou sobotu uspěla v krajské soutěži, postupují na Mistrovství České republiky profesionálních a dobrovolných hasičů v požárním sportu. To se koná nadcházející víkend v Českých Budějovicích (27. - 29. června). Kromě týmů byli hodnoceni také jednotlivci.

Mezi jednotlivci v kategorii žen jednoznačně vyhrála závod devatenáctiletá Petra Chovancová z Horní Lidče. Závodila v běhu na sto metrů překážek. A její čas 17,79 patřil mezi nejlepší. Petra je skvělou sportovkyní a její úspěchy dosahují celorepublikové úrovně.

Byla také vybrána do reprezentačního týmu České republiky na Mistrovství světa v požárním sportu, které bude v polovině července ve Svitavách. Českou republiku bude zastupovat v kategorii juniorů. Před tím ovšem ještě musí stihnout Mistrovství České republiky a soustředění.

Protože Petra dosahuje skvělých výsledků a je zárukou úspěchu, půjčují se ji na závody i jiné týmy hasičů. V sobotu tak v krajské soutěži pomohla k vítězství týmu žen z Komárovic.

Požární sport je těžká atletika. Týmy musí během závodu zvládnout tři disciplíny. Štafetu na čtyři krát sto metrů, běh na sto metrů s překážkami a požární útok. Podstoupit takový závod by bez tvrdé přípravy a pravidelného tréninku nešlo.

„Trénuji třikrát až čtyřikrát týdně. Nejprve se rozběhám, rozcvičím a pak si dám jednu až dvě rovinky kolem hřiště. Samozřejmostí je také kvalitní nacvičení techniky,” říká Petra Chovancová.

Ke sboru dobrovolných hasičů ji přivedl tatínek a svůj první závod běžela ve čtrnácti letech. Od té doby poctivě trénuje. Na Mistrovství České republiky v Českých Budějovicích poprvé poběží závod zvaný "věže".

Podle slov organizátorů Zlínský kraj patří mezi místa s největším počtem reprezentantů v hasičském sportu jak na celorepublikové tak mezinárodní úrovni.

Reklama

Výběr článků

Načítám