Hlavní obsah

Nejkrásnější perníčky zdobí plzeňské Pivovarské muzeum

Novinky, Alena Lochmannová

Už pojedenácté se ve čtvrtek 18. prosince v Pivovarském muzeu v Plzni vyhlašovaly nejzdařilejší vánoční perníčky.

Foto: Pivovarské muzeum

Už pojedenácté se ve čtvrtek 18. prosince v Pivovarském muzeu v Plzni vyhlašovaly nejzdařilejší vánoční perníčky.

Článek

Ve třech kategoriích si ceny a inspirativní dárky odnesli autoři vždy tří nejkrásnějších výrobků. Všechny přihlášené perníčky budou až do konce roku vystaveny v expozicích muzea.

V letošním ročníku předvánoční soutěže se sešlo celkem 31 soutěžních perníčků. Kromě tradičních svátečních a zimních motivů nechyběla ani originální díla, např. vodárenská věž, tradiční perníkové chaloupky, pařezová chaloupka Křemílka a Vochomůrky, želva s překvapením, pantoflíček, zvonečky, hvězdy, betlémy, andělé atd.

Porota neměla letos snadnou práci. Nejkrásnější vánoční perníčky přišli zvolit Marek Adamczyk - člen činohry Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni, Jana Kosová – redaktorka Českého rozhlasu Plzeň, ze Západočeského muzea v Plzni Jana Slámová – etnografka a kurátorka sbírek Národopisného oddělení a Jiří Špinka - restaurátor a z Muzea loutek kreslířka Elen Kudrová. Vybrat vítěze v kategoriích tradiční perníček, perníkový model a dětský výrobek dalo kvůli vysoké úrovni přihlášených cukrářských výrobků opravdu práci.

„Rok od roku se nám do soutěže hlásí více účastníků. Setkáváme se s novými výtvory, které jsou stále nápaditější a precizněji provedené. Letos se nám sešly skutečné skvosty,” řekla spokojeně Vendula Hnojská, historička Pivovarského muzea v Plzni.   

O tom, že dokáží v Pivovarském muzeu lidovou tvořivost a řemeslnou zručnost ocenit, se přesvědčili autoři vždy tří nejzdařilejších perníčků v každé z kategorií. Všichni si odnesli hodnotné ceny z Dárkové prodejny Plzeňského Prazdroje a dospělí výherci získali navíc pivní odměnu.

Perníkářskými skvosty se budou moci během prohlídek pokochat všichni návštěvníci muzea a to až do konce roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám