Hlavní obsah

Nejen maturanti míří na Vyšší odbornou školu restaurátorskou

Novinky, Jana Schmiedtová

Na Vyšší odborné škole restaurátorské v Brně se jako každoročně chystá absolutorium studentů třetích ročníků. A spolu s ním se blíží i přijímací řízení. Nejen na to, jak u zkoušek obstát, jsem se zeptala zástupce ředitele školy Petra Poláška.

Foto: Jana Schmiedtová
Článek

Hlásí se k přijímacím zkouškám na Vyšší odbornou školu restaurátorskou jen maturanti?

Spektrum uchazečů o studium na naší škole je daleko širší. Nejpočetnější jsou čerství absolventi středních škol, ale výjimkou nejsou studenti konkurenčních vyšších odborných škol nebo dokonce studenti vysokých škol, kteří vyhledávají ke svému vědecky zaměřenému studiu ještě prakticky zaměřené terciární vzdělávání.

Na co by se měl student připravit, aby u zkoušek uspěl?

Na webových stránkách (www.vosrbrno.cz/prijimacky.html) máme zveřejněný rámcový obsah talentové zkoušky i doporučenou literaturu. Zájemcům o studium vždy doporučuji, aby využili osobní návštěvy školy, kde si mohou vyzvednout testy z předchozích přijímacích zkoušek a prodiskutovat své domácí práce, případně také portfolio, přímo s pedagogy školy. Na podání přihlášek pro první kolo přijímacího řízení je pouze jeden týden, na přípravu ale téměř měsíc

Co naopak může škola nabídnout studentovi?

V první řadě kvalitní vzdělání, pak školu v centru Brna s unikátními, mimochodem nově zrekonstruovanými, restaurátorskými ateliéry. Absolvování dvou až čtyřměsíční odborné praxe, která je stále častěji díky financování z evropských fondů praktikována v zahraničí. Důležitou novinkou je, že současní uchazeči budou mít možnost po absolvování naší Vyšší odborné školy restaurátorské získat během jednoho roku bakalářský titul v navazujícím vysokoškolském studiu, které připravujeme v rámci tzv. prostupnosti s Masarykovou univerzitou.

Kde všude se může absolvent Vyšší odborné školy restaurátorské uplatnit?

Aktuální průzkumy uplatnění absolventů humanitně zaměřených vyšších odborných škol v České republice ukazují na více než padesáti procentní zaměstnanost v oboru vzdělávání, zhruba třicet procent studentů pokračuje ve studiu na vysoké škole. A zbylá procenta absolventů jsou zaměstnána mimo obor.

Studenti Vyšší odborné školy restaurátorské jsou po jejím absolvování odborníky v muzeích a galeriích, restaurátory s licencí ministerstva kultury pro restaurování kulturních památek, restaurátory u menších nebo větších firem, odborníky na manažerských pozicích u organizací zabývajících se kulturou, pracovníky Národního památkového ústavu, výrobci uměleckořemeslných děl a podobně. Stále častěji zůstávají naši absolventi u organizací, kde vykonávali odbornou praxi, a to i v zahraničí, například v Německu, Rakousku nebo Velké Británii.

Vyšší odborná škola restaurátorská se zrodila jako pomaturitní studium při Střední škole uměleckých řemesel. V roce 1998 bylo studium transformováno na vyšší odborné. Po přestěhování na Obřanskou ulici se začaly budovat restaurátorské ateliéry, vybavovat učebny, dále se zvyšovala odborná úroveň výuky. Na konci loňského roku se VOŠR přestěhovala na Francouzskou ulici v Brně.

Na VOŠR lze studovat obory:

Konzervování a restaurování keramiky

Konzervování a restaurování nábytku a nepolychromované dřevořezby

Konzervování a restaurování malířských a dekorativních technik

Reklama

Výběr článků

Načítám