Hlavní obsah

Nedaleko Náchoda naleznete jeden z nejzajímavějších turistických cílů Polska, bizarní Bludné skály

Novinky, Jana Vančatová

Neobvyklé skalní město Bludné skály (Bledne Skaly) je turistická atrakce, kterou stojí za to navštívit. Pískovcový labyrint naleznete v Národním parku Stolové hory, přímo na česko-polské hranici, nedaleko Náchoda a lázní Kudowa Zdrój. Probudí fantazii a nadšení snad u každého návštěvníka.

Foto: Jana Vančatová

Procházka labyrintem skal trvá více než půl hodiny; navštívit je můžete v horkém létě, stejně jako v zimě.

Článek

Stolové hory jsou vyvýšená místa se strmými svahy vypínající se v různých výškách nad okolím, jejich vrchol je však vždy plochý; jsou vyhledávané turisty i fotografy. K těm nejznámějším patří americké či africké, ale rovněž zdobí krajinu podél Labe v Saském Švýcarsku.

Na Náchodsku tyto skalní bloky tvoří částečně i společnou česko polskou hranici, nevelký chráněný park, jediný svého druhu v Polsku. I proto byl v roce 1993 vyhlášen parkem národním.

Zdejších stolových hor je na ploše 63 kilometrů čtverečných několik, jsou poměrně vysoké, dosahují až 900 metrů. Nejvyšším útvarem je Velká Hejšovina (919 m); hory jsou zalesněně přibližně do výšky 700 metrů, nad ní pak vystupuje 200metrová hradba pískovcových skal.

Nejatraktivnější část parku se nachází na vrcholu tabule Bor, pískovcové bludiště ve výšce 852 metrů, Bludné skály. Možná si řeknete, pískovcových skalních měst u nás máme mnoho, co zde nalezneme tak zvláštního? Věřte, že takovou turistickou trasu na našem území byste hledali těžko.

Mohutné pásmo pískovcových kvádrů na vrcholu Boru má rozlohu 22 hektarů, je rozerváno průrvami hlubokými až 12 metrů, vzniklými v důsledku nestejnoměrného zvětrávání. Bludné skály jsou kompaktním labyrintem bloků a stovek štěrbin, slepých uliček a stezek, někdy až neskutečně úzkých.

Připravte se na to, že v mnoha místech se budete prodírat opravdu jako myšky, někde i v podřepu. Kdo trpí klaustrofobií, tak si asi tuto atrakci bude muset odpustit, trasa je dlouhá necelý kilometr a ze sevření skal se vymaníte až po více než půlhodině. 

Na okruhu uvidíte řadu skalních hřibů, bašt, stolů, projdete několika tunely a bránami. Některé skály mají i vlastní názvy, např.: Dvojhřib, Kuří nožka, Tunel nebo Velký sál.

U Bludných skal také minete balvan Tři kříže, kdysi nejstřeženější místo mezí Kladskem a Českým královstvím, tudy vedla řada pašeráckých pěšin. Na kameni naleznete několik letopočtů vytesaných na památku zde zadržených pašeráků, nejstarší zápis je z roku 1616. Součástí okruhu je i několik vyhlídek, z nichž můžete obdivovat Národní park Stolové hory, Broumovsko i Krkonoše.

Bludné skály jsou nejlépe dostupné silnicí spojující Kudowu Zdrój a Radków. Asi po 4 kilometrech jízdy můžete zanechat auto na neplaceném parkovišti a vydat se na přibližně hodinový výstup k bludišti. Můžete také vyjet až na horní parkoviště za 20 zlotých. Cesta je však úzká a jednosměrná, v celé hodiny se jezdí nahoru, o půl hodinách dolů.

Z horního parkoviště je krásná vyhlídka na Náchodsko. Vstupenka do labyrintu stojí 7 zlotých. Nejste-li motorizovaní, můžete se vydat na pěší tůru z českého Machova nebo polského Karlowa či Pasterky. Přijet můžete i v zimě, ale to je horní parkoviště uzavřeno a vstup zpoplatněn nebývá.

Návštěvu bizarního světa skal mohu jen doporučit, Bludné skály právem patří mezi nejzajímavější turistické magnety Polska, mají neopakovatelnou atmosféru a rozhodně nebudete litovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám