Hlavní obsah

"Nebeskej kovboj" Waldemar Matuška slavil v USA úspěchy ještě před svou emigrací

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřiaosmdesáté narozeniny by v těchto dnech oslavil zpěvák Waldemar Matuška. Má na svém kontě neskutečnou plejádu hitů i řadu filmů, v nichž herecky zářil. Zemřel před sedmi lety v St. Petersburgu na Floridě, kde od roku 1986 žil se svou rodinou.

Foto: archiv autora

Waldemar Matuška, jeden z nejpopulárnějších českých zpěváků.

Článek

Jen díky tomu, že jeho matka byla operetní zpěvačkou v košickém divadle, narodil se 2. července v Košicích. Dětství má ale spojené už s Prahou, nicméně sklářem se vyučil v Karlových Varech. V letech dospívání ho to táhlo k muzice, naučil se postupně na několik nástrojů a vystřídal několik kapel. V roce 1950 byl členem Československého souboru písní a tanců, potom zpíval se skupinou Matrosov, s níž absolvoval několik talentových soutěží.

V letech 1955 - 1957 dokonce zastával místo tajemníka Okresního domu osvěty v Chebu, poté zamířil do Prahy, kde se mu začalo dařit. Jako basista se uplatnil v Acord clubu, který hrával v Redutě. S Mambo kvintetem zase vystupoval v kavárně Vltavě - a když vzniklo divadlo Semafor a byl osloven Jiřím Suchým, kariéra vousatého zpěváka mohla začít.

Semaforská éra z něj udělala hvězdu první velikosti, což pokračovalo i v angažmá v konkurenčním divadle Rokoko. Tehdy se stabilizoval i jeho autorský tým, do něj patřili i textaři Ivo Fischer a Zdeněk Borovec.

Vedle mnoha hitů (Árie měsíce, Tereza, Zuzana, Jó, třešně zrály, To všechno vodnes čas, duet s Karlem Štědrým Mám malý stan, Nebeskej kovboj, Sbohem lásko, Kladivo, Slavíci z Madridu, Už koníček pádí, Píseň pro Kristýnku, Pojď se mnou, lásko má) točil hodně i filmy, což dokládají tituly jako Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964), Kdyby tisíc klarinetů (1964), Fantom Morrisvillu (1966), Smrt za oponou (1966), Ta naše písnička česká (1967) nebo Všichni dobří rodáci (1968).  

Během této éry, kdy získal v prvním ročníku ankety Zlatý slavík prvenství, si také zazpíval v pařížské Olympii nebo na veletrhu gramofonových společností Midem v Cannes. Začátkem sedmdesátých let byl zpěvákem Orchestru Václava Hybše, poté ho doprovázela kapela K. T. O. (Kamarádi táborových ohňů), kde zpívala i Olga Blechová. Tehdy běžel na televizní obrazovce i jeho čtvrtletník Dobrý večer s Waldemarem.

S Evou Pilarovou nazpíval Waldemar Matuška dva slavné duety Tam za vodou v rákosí a Láska nebeská, ale více a po celá léta kamarádil s Helenou Vondráčkovou. Také s ní natočil několik úspěšných duetů (Úžasná láska, Tisíc mil, To se nikdo nedoví), ale legendární je i směs s Karlem Gottem, která poprvé zazněla v televizním Silvestru 1974.

Když se v roce 1986 rozhodl s manželkou a malým synem emigrovat, měl pro to pádné důvody. Posluhovači vládnoucí strany se mstili, jak mohli - kromě udávání a následných zákazů či "buzerace" prováděli i nejrůznější naschvály. Hodně jim vadilo i to, že v letech 1975, 1978, 1980 a 1983 vystoupil s K. T. O.  na festivalu v Nashville a že byl stálý zájem ze strany pořadatelů.

Za ty roky, co se s rodinou usadil na Floridě, absolvoval v Americe řadu vystoupení nejen pro krajany, vlastním nákladem vydal několik desek.

Do Česka se začal vracet až po roce 1989 jak za svými přáteli, tak kvůli koncertování. Při vyhlašování cen Anděl za rok 1999 byl Akademií populární hudby uveden do Síně slávy. V Česku měl stále úspěch, i když ke konci trpěl vážnými zdravotními problémy. Těm Waldemar Matuška podlehl 30. května 2009 doma na Floridě.

Reklama

Výběr článků

Načítám