Hlavní obsah

Navštivte o Velikonocích Muzeum Brněnska

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pobočky Muzea Brněnska nabízí i během velikonočního víkendu zajímavý program, najděte si čas na návštěvu některé ze stálých expozic nebo aktuálních výstav.

Foto: Archiv Muzea Brněnska

Aktuální výstava v Muzeu ve Šlapanicích

Článek

Muzeum ve Šlapanicích nabízí výstavu Na dvorcích i polštářcích, která se věnuje proměnám vztahu lidí a zvířat. Seznámíte se s rolí koček, psů a koní v lidském životě i jejich zobrazením ve výtvarném umění. Ve výstavě je již tradičně nainstalována dětská herna. Výstavu doplňují práce dětí ze šlapanických mateřinek s názvem Nejmenší mazlíčci.

Muzeu v Ivančicích je k vidění atraktivní výstava Z historie četnictva připravená ve spolupráci s Klubem policejní historie Brno. Výstava přibližuje historii československého četnictva v období první republiky (jednotlivé útvary, četnické stanice, výstroj a výzbroj). Návštěvníci se seznámí i s některými skutečnými případy z Ivančicka.

Podhorácké muzeum v Předklášteří představuje první soubornou výstavu díla brněnského sochaře V. H. Macha, který pocházel z Tišnovka. Výstava nazvaná Václav Hynek Mach – sochař nové republiky připomíná tvorbu tohoto polozapomenutého autora, který svými sochami spoluvytvářel obraz moderního meziválečného Brna (sochy na budovách, pamětníky desky a pomníky ve veřejném prostoru či sochy v parcích a na hřbitovech).

Památníku písemnictví na Moravě, který sídlí v Rajhradě, můžete navštívit některou ze stálých expozic: Staroslověnština a moravské písemnictví 9. – 18. století, Moravská literatura 19. a 20. století, Středověké skriptorium či původní knihovnu benediktinského opatství, která čítá na 18 tisíc svazků.

Památník Mohyla míru na prateckém kopci nabízí prohlídku kaple a návštěvu muzejní expozice Bitva tří císařů. Slavkov / Austerlitz 1805 a Fenomén Austerlitz. Poučný pobyt na jednom z rozhodujících míst slavkovské bitvy je možné spojit s příjemným posezením v muzejní kavárně.  

Ve Vile Löw-Beer v Brně je k vidění expozice s názvem Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat, která přibližuje historii a architekturu města Brna na přelomu 19. a 20. století z perspektivy vybraných textilních podnikatelů. V galerii Celnice v areálu vily mají návštěvníci poslední příležitost shlédnout výstavu prací studentů Fakulty architektury VUT na téma Arnoldova vila – možnosti a limity památkové obnovy. Odpočinek u dobré kávy nabídne stylová kavárna Celnice v zahradě vily.

Návštěvní doba o Velikonocích je upřesněna na webových stránkách muzea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám