Hlavní obsah

Navštivte Dny Geografie 2015 na ostravské Přírodovědecké fakultě

Novinky, Beáta Kapošváry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste nadšenci meteorologie, baví vás výzkum podzemí Moravskoslezského kraje nebo geografie piva? Cestujete rádi anebo přemýšlíte nad tím, jak vlastně žije městský člověk? Zajímá vás politika či geografické informační systémy? Pak přijďte na Dny Geografie Přírodovědecké fakulty.

Foto: Beáta Kapošváry
Článek

Dny Geografie zájemcům přiblížují to, čím se dnes zabývají geografové. Akce navazuje na tradici pořádanou geografy po celém světě. Letos se zapojuje i Česko, a to v termínu od 16. do 27. listopadu. Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity věnuje letošní Dny Geografie nedožitým devadesátinám prof. Miroslava Havrlanta a připomínce jeho práce pro dříve jednotnou Katedru geografie na Ostravské univerzitě.

Připraveny jsou popularizační a cestovatelské přednášky, besedy a workshopy. Dozvíte se například jak provozovat vlastní meteostanici, proč došlo k anexi ukrajinského Krymu Ruskem, jak se využívají technologie geografických informačních systémů, jak fungují dopravní systémy v různých částech světa nebo třeba zda Homo urbanus, tedy člověk městský, vytváří zcela nový živočišný druh.

Cestovatelské přednášky vás zavedou například do Makedonie, Yukonu či Japonska, ale i do úchvatného podzemního světa Moravskoslezského kraje. Čekají vás také odpovědi na to, zda mají například ve Skotsku problém s povodněmi a jak by se Marie Terezie dívala na ochranu tamních lesů anebo proč v gruzínských horách nesmí do pivovaru vstoupit žena a proč ležák nechutná po uzeném a proč britští námořníci ředili pivo. Věděli jste, že digitální model jakéhokoliv objektu či terénu si můžete pořídit pomocí obyčejného digitálního fotoaparátu? 

Kromě dvou akcí na Gymnáziu v Třinci probíhají všechny ostatní akce v budově Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity na Chittussiho 10 ve Slezské Ostravě v učebnách uvedených u každé akce. Na některé akce je nutná registrace. Podrobný program Dnů Geografie PřF OU 2015 naleznete zde

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám