Hlavní obsah

Návštěvnost zámku Duchcov roste. Může za to Casanova?

Novinky, Marian Hochel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvnost duchcovského zámku se oproti loňské sezóně zvýšila. Zámek si letos prohlédlo o 1736 návštěvníků více než v roce 2013. Zvýšily se i tržby z prodeje suvenýrů v pokladně zámku či tržby z pořádání kulturních akcí. Správa zámku vyhodnotila letošní sezónu jako úspěšnou.

Foto: Marian Hochel

Casanova v říši přízraků

Článek

S tradičně velkým ohlasem se setkal zámecký karneval Casanova se baví zaměřený na dětské návštěvníky, kterým byla poslední březnovou sobotu zahájena letošní sezóna. Překvapením byl i nebývalý zájem o oživené prohlídky zámku s Casanovou, které byly dokonce v mnoha případech vyprodány.

Přirozenost a nápaditost Petra Stolaře, novodobého představitele Giacoma Casanovy, a dalších herců z Divadla V Pytli již po několikátou sezónu přispívá ke zvyšování zájmu veřejnosti o tento typ prohlídek. Dokládá to i opakovaná účast poměrně nezanedbatelného počtu návštěvníků, kteří se na zámek Duchcov na oživené prohlídky pravidelně vrací.

Mimořádně působivým zážitkem bylo rovněž vystoupení Vladimira Gončarova, sólisty baletu Severočeského divadla v Ústí nad Labem, v jehož hudební a taneční produkci se poslední srpnovou sobotu konala letošní Hradozámecká noc. Přízraky, duchové a osudové postavy dějin tehdy roztančily Valdštejnský sál zámku, který vytěsnil z Casanovových vyprávění všechny nostalgické vzpomínky na minulost a působivě popustil uzdu jeho fantazii. Akce byla dalším úspěšným projektem, který pořádal duchcovský zámek ve spolupráci s Kulturním centrem Duchcov.

Do konce letošního roku se návštěvníci mohou těšit ještě na dvě kulturní akce. Základní umělecká škola Ivana Kawaciuka uspořádá na zámku ve středu 10. prosince od 17:30 hodin tradiční Adventní koncert, na který bude navazovat působivé vystoupení vokálního souboru Gentlemen Singers. To se bude konat v předvánoční atmosféře v neděli 21. prosince od 16 hodin. Vánoční koncert, který pořádá Kulturní centrum Duchcov ve Valdštejnském sále zámku, bude vyvrcholením období adventu a zároveň poslední kulturní akcí na zámku v letošním roce. 

Vybrané akce, které se osvědčily, správa zámku zopakuje i v příští sezóně. Návštěvníci mohou pro tyto akce hlasovat v anketě o akci roku na oficiálních webových stránkách zámku www.zamek-duchcov.cz. Plánuje se však i řada novinek. Za zmínku stojí velká fotografická soutěž, do které se případní zájemci mohou zapojit až do konce března 2015. Nejhezčí fotografie budou vystaveny v zámeckých prostorách a jejich autoři budou odměněni věcnými či zážitkovými cenami. Fotodokumentaci z vybraných akcí můžete sledovat na oficiálním profilu zámku Duchcov v internetové síti Facebook.

Reklama

Výběr článků

Načítám