Hlavní obsah

Návštěvníci výstavní síně ulehnou do postelí a vyzkoušejí si, jak se kdysi spávalo

Novinky, Vladimíra Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se spávalo pod nebesy, v prvorepublikové ložnici nebo ve venkovské světnici přiblíží nová původní výstava Vlastivědného muzea v Šumperku. Historické ložnice si návštěvníci nejen prohlédnou, pro lepší zažití tématu mohou do postelí také ulehnout. A dokonce i obléknout dobové pyžamo.

Foto: Vlastivědné muzeum Šumperk

Nábytek z 20. až 30. let 20. století z Dlouhomilova.

Článek

Spánek tvoří významnou součást lidského života. Jeho kvalita se odráží na našem zdraví, náladě i pracovním výkonu. Řecký filozof Plutarchos už před dvěma tisíci lety upozorňoval, že spánek je nenahraditelný.

Času, který tak jako naši předkové pravidelně trávíme v posteli, věnuje pozornost nová výstava Vlastivědného muzea v Šumperku. Autorky, historička umění Lenka Kirkosová a etnografka Mária Kudelová, ji pojmenovaly Dřív než usneš... aneb Jak se kdysi spávalo.

„Výstava předvádí, jak se měnil prostor ke spaní a jeho vybavení. Představuje proměny lůžka v různých časových obdobích i v odlišném společenském prostředí. K vidění bude ukázka, na čem spali lidé ve starší době kamenné, interiér renesanční ložnice, prostor venkovské světnice z 19. století, polní lůžka a postele v kasárnách nebo ukázka stanování v druhé polovině 20. století,“ popisuje Kirkosová.

Kdo si oblékne pyžamo?

Návštěvník muzea nahlédne do 15 instalovaných scén a do poloviny vystavených postelí bude moci zalehnout. Připravena k použití budou také dobová pyžama a noční košile.

„Návštěvníkům se naskytne příležitost ulehnout do postele kopírující renesanční lože z konce 15. století, číst knihu v lůžku z období první republiky nebo si ustlat na slamníku. Pro děti je připraveno peřinové poležení svádějící ke čtení pohádek,“ přiblížila Kudelová.

Školáci se budou válet v peřinách

Nábytkové sestavy doplňují kolébky i postýlky z mateřských škol, dobové malby, fotografie, umělecké předměty i textilie. Exponáty pocházejí z historických a etnografických sbírek Muzea v Šumperku, Zábřehu, Mohelnici, Havelkova muzea a Památníku Adolfa Kašpara v Lošticích. Připraveny jsou výukové programy a tvořivé dílny pro školáky.

„Děti si na vlastní kůži otestují, jak se žilo jejich vrstevníkům před 150 lety, když neměli ani vlastní postel, natož pokoj. Vyzkoušejí si dobová pyžama i poležení na kůžích a na palandách, ušijí si přikrývku, naplní ji peřím a provoní levandulí,“ naznačuje Iva Tylová, produkční doprovodných dílen.

„Na přelomu 19. a 20. století trávili lidé v posteli asi devět hodin denně. Dnešní člověk spí v průměru sedm a půl hodiny. Každý měsíc tak bdíme o 45 hodin více a za život získáme pět neprospaných let,“ uvádí Kirkosová zajímavý detail.

„Výstava zahajuje vernisáží ve čtvrtek 12. června v 18 hodin a potrvá do 21. září. Je vhodná k rodinné návštěvě muzea,“ láká Miluše Berková, tisková mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám