Hlavní obsah

Návštěvníci Muzea Českého krasu odhalují tajemství dvou vzácných sbírek

Novinky, Patrik Pařízek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V průběhu ledna a února mohou návštěvníci Muzea Českého krasu v Berouně nahlédnout do tajů dvou neobyčejných sbírek a poznat nejen historické hodiny, vyrobené převážně ze dřeva, ale i vlastnoruční podpisy známých celebrit, například Woody Allena, Johna Travolty nebo Whoopi Goldberg.

Foto: Patrik Pařízek

Mezi oběmi sbírkami je možné nalézt i souvislosti. Například zde. Podpisy hodinářů nalezneme i na zadní straně těchto švarcvaldek.

Článek

Sběratelství patří mezi velmi zajímavé koníčky. Každý si jistě někdy vytvořil sbírku předmětů, které pro něj byly nebo jsou důležité. Sbírat se dá naprosto cokoliv, ať již jde o předměty obyčejné či vzácné. Existují různé druhy sbírek a různé druhy sběratelských oborů. Sbírky bývají většinou kvalitně roztříděné, zkatalogizované a atraktivně vystavené.

Sběratelé své sbírky rádi představují odborné i laické veřejnosti. Zúčastňují se specializovaných společenských akcí, jako jsou burzy, aukce nebo vernisáže. Dvě zcela odlišné sbírky mají nyní možnost poznat návštěvníci Muzea Českého krasu. První představuje kolekci švarcvaldských hodin, druhá přibližuje autogramy slavných.

„Sbírání dřevěných lidových hodin mne baví. Je to jako luštění obrovské křížovky, jejíž tajenku nemohu rozluštit, neboť mi vždy bude chybět několik slov. Stále se objevují nové typy hodin, dekory a technické odchylky, které neznám. Je to složitý proces, který u mne představuje přes třicet let učení, hledání, objevování, ale i omylů. Originálů je stále méně a napodobitelů-falzifikátorů přibývá,“ popisuje svou sbírku Mgr. Miloš Klikar.

„Nejvzácnější jsou pravé lihýřové hodiny. Existují jen v malém množství exemplářů. Nelze se divit, vzpomeňme si, jak se naši předkové k těmto hodinám chovali. Jistě si mnozí z vás vybaví prarodiče, kteří měli tyto hodiny třeba na půdě a později je buď sežral červotoč, nebo skončily na skládce,“ dodal Klikar.

Druhým sběratelem je Mgr. Kamil Rodan, Ph.D. Do popředí jeho zájmu se dostalo sbírání autogramů slavných lidí. Podle něj také existuje několik postupů, kterými je možné sbírku rozšiřovat. Říká, že „cesta, jakou k vytouženému autogramu známé osobnosti zvolíme, je naprosto individuální. Jsou mezi námi tací, kteří se neváhají stát součástí zfanatizovaného davu a vrhat se přes zábrany svým „hvězdám“ k nohám nebo stepovat hodiny a hodiny před neprodyšně zavřenými dveřmi nedobytných hotelů, případně si vystát nekonečně dlouhou frontu předem avizované autogramiády v knihkupectvích nebo výstavních síních. Jiní zase zvolí poklid domova, kde si své myšlenky zformulují a vtělí je do dopisu, adresovanému svému idolu a pak jen čekají, zda jim dotyčná osobnost odpoví."

Sběratelé autogramů mohou svou sbírku rozšiřovat i nákupy v antikvariátech nebo ve specializovaných obchodech. Vzácnější hodinové stroje je možné dnes sehnat jen na aukcích či u starožitníků.

Vybrané unikáty z obou sbírek si můžete během února prohlédnout na výstavách v Jenštejnském domě na Husově náměstí v Berouně. K výstavě hodin si můžete také zakoupit obrazový katalog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám