Hlavní obsah

Návrat do časů první republiky zprostředkuje zámek v Mníšku pod Brdy

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zámku v Mníšku pod Brdy jsou otevřeny dvě prohlídkové trasy. Kromě té s reprezentačními místnostmi a barokním nábytkem také pokoje, ve kterých bydleli poslední majitelé v minulém století. Vítejte v době první republiky. Na své si v Mníšku ale přijdou i rodiny s dětmi na pohádkových prohlídkách.

Foto: Anna Čelouchová

Hodinová věž zámku dnes slouží jako vyhlídka po nejbližším okolí.

Článek

Vzpomínáte někdy s nostalgií na své dětství a prázdniny trávené u babiček na venkově? Na staré hračky, pátrání po půdách, hledání pokladů po svých předcích? Vyvolává ve vás pohled na háčkované polštáře, ozdobné přehozy přes postele nebo staré elektrické vypínače pocity touhy po návratu v čase a dávných zážitcích?

Pak přijeďte navštívit zámek v Mníšku pod Brdy, to je to správné místo pro vás. Přenesete se do dvacátých let minulého století a uprostřed do posledních detailů vybavených pokojů si představíte život těch, kteří tu trávili svůj čas. Byli sice ze zámku, ale svými potřebami, touhami či zálibami se od ostatních zase příliš nelišili.

Mníšecká paní hraběnka byla zasloužilá maminka šesti dětí, a tak jako i každá dnešní máma ráda dokumentovala, jak rostou, a i všechny šťastné rodinné chvíle. Přestože to tehdy ještě běžné nebylo, měla svůj foťák, a výsledkem je spousta černobílých snímků, které při prohlídce také uvidíte. Její manžel, pan baron, měl zase jako správný hospodář a lesník své lovecké pušky, oblíbený myslivecký klobouk nebo praktickou hůlku ke svým obchůzkám.

Uvidíte také, jaké moderní vymoženosti používali, jak si vybavili koupelny, jakým autem jezdili. A chybět nebudou ani ty polštáře, přehozy a spousta hraček, se kterými si kdysi hrály naše babičky a maminky. A možná i my. A jak se nám to líbilo.

Návrat do první republiky zažijete při prohlídce pokojů na druhém okruhu zámku, navštívit ale můžete i ten první, kde si prohlédnete slavnostní sály a jídelny, kam se chodilo, když přišli hosté a návštěvy. Zážitek můžete završit vyhlídkou z hodinové věže zámku, když vystoupáte po starém dřevěném točitém schodišti.

Pro rodiny s dětmi jsou pravidelně každý víkend připraveny speciální programy. Pohádkové prohlídky zámku, třeba s princeznou, s královnou Elsou, o zámeckých skřítcích nebo o strašidýlkách, také pohádkové prohlídky Kouzelného sklepení nebo malování ve výtvarném ateliéru.

Reklama

Výběr článků

Načítám