Hlavní obsah

Našel jsem to nejmenší, řekl o svých makrofotografiích Petr Kakrda

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní cyklus Velký malý kamenný vesmír a soubor Od makrofotografie k velehorám jsou součástí výstavy nazvané Petr Kakrda: 10 let MAKROfotografie v lapidáriu Městského úřadu v Dobrušce.

Foto: Dana Ehlová

Nejvíce si Petr Kakrda váží příběhu jednoho malého kamene, nazvaného Velký malý kamenný vesmír. Ve skutečnosti se jedná o kamínek velikosti 4x2 cm.

Článek

Velkoformátové snímky, jimiž  Petr Kakrda vyjadřuje svoji lásku a obdiv k přírodě, odhalují návštěvníkům výstavy příběhy neskonalého bohatství přírody.

„Co bychom byli bez přírody? Člověk se sice může cítit pánem tvorstva, ale příroda je mocná. Fotografie ukazují, jaká tajemství skrývá příroda. Pokud vidím na ulici pampelišku nebo spíše plevel, až při podrobném pohledu zjistím, že i plevel je nádherný. Technika, kterou používám, je pouze prostředkem k tomu, abych něco ukázal,” prozradil autor výstavy.  

Zároveň upozornil, které snímky, z několika desítek prezentovaných makrofotografií, tvořících přehlídku běžným okem neviditelné krásy všude kolem nás, jsou jeho srdci nejbližší.

„Nejvíce vážím příběhu jednoho malého kamene, nazvaného Velký malý kamenný vesmír. Ve skutečnosti se jedná o kamínek velikosti 4 x 2 cm. Na jedné z fotografií je jeho šestinásobná zvětšenina a na ní vyznačeny oblasti, které jsou dále zvětšeny. Reálná předloha fotografií velikosti 40 x 40 cm je 1 x 1 nebo 2 x 2 milimetry. Vidíte tak něco, co je dvěstěnásobně zvětšeno. Věnoval jsem tomu několik týdnů loňského roku a byl jsem uchvácen," řekl Petr Kakrda.  

Svoji cestu k makrofotografii vysvětlil Petr Kakrda, vystudovaný matematik, který se živí jako ekonom a účetní, celkem lakonicky: „Tak, jako matematik šťourá do všeho, i mě zajímalo, jak ve skutečnosti vypadá kámen nebo kytička. Při pohledu lupou toho moc člověk nevidí, proto jsem využil techniky, obzvláště digitální, která dává netušené možnosti. Ukazuje skutečnou podstatu a to mě zajímá. Vnějšek vidí každý, ale jak je vytvořen? Jsem ve své podstatě pedant, a tak hledám, hledám, až jsem našel to nejmenší. Třeba pylové zrnko.”

Stejně jako fotografiemi překvapil Petr Kakrda i tím, že oslovil děkana Augustína Slaninku, správce dobrušské farnosti, aby mu uvedl vernisáž výstavy, jež se uskutečnila 7. května.

Hosté slavnostního zahájení si tak vyslechli zamyšlení pana faráře nad tím, jak je v dnešní době každý jedinec od nejútlejšího věku hodnocen převážně podle výkonnosti, a přitom je v životě důležité zcela něco jiného.

„Většina zde vystavených fotografií zachycuje věci z Dobrušky, věci, s kterými se každodenně setkáváme, ale protože nám chybí hlubší a originální pohled, nevnímáme je,” připomněl hostům slavnostního zahájení P. Augustín Slaninka a pokračoval: „Pokud nezajdeme do své hloubky, staneme se anonymní součástí globálního světa, ztratíme svoji originalitu. Pouze, když se člověk ponoří do sebe, začne být originální. Bude mít svůj pohled na svět a to nejen intelektuální, ale i ten srdcem.”               

Výstava Petr Kakrda: 10 let MAKROfotografie je v lapidáriu v Dobrušce přístupná v provozní době Městského úřadu až do konce května.

Reklama

Výběr článků

Načítám