Hlavní obsah

Národní park Amboseli v Keni - sloni, kam oko dohlédne

Novinky, Petr Hejna

Ne náhodou je národní park Amboseli přes svoji nevelkou rozlohu co se počtu návštěvníků týče druhým nejfrekventovanějším národním parkem v Keni. Přispívá k tomu především vidina spatřit stáda zvěře s pohlednicovou dominantou za hranicemi nedaleké Tanzanie se tyčícího vrcholu Kilimandžára.

Foto: Petr Hejna
Článek

Park byl založen roku 1974, a to v místech mnohem starší rezervace Ukamba Game, která má v rodném listu dokonce rok 1890. Dalším lákadlem je ohromné množství slonů, kterých zde a v okolí žije pár stovek přes tisíc, a to často v ohromných stádech, nepřehlédnutelných v savaně při putování po jejich stezkách za vodou a potravou.

Nejvyšší africká hora Kilimandžáro s výškou bezmála šest tisíc metrů (přesně 5895 m. n. m.) však nebývá tak často k spatření, a tak stejně jako u minule představeného NP Lake Nukuru již se nejedná o ráj plameňáků, je nutno počítat s tím, že bělostný vrchol afrického velikána je k vidění denně tak leda na prospektu cestovní kanceláře. 

Zato sloni a jiná zvěř jsou jistotou, která potěší divočiny lačné oko. Žije zde dál na padesát druhů savců, jako jsou antilopy Thomsonova a Grantova, dále vodušky jelení, žirafy, hroši, buvoli, zebry, pakoně, nebo z šelem gepardi, šakalové, karakalové či hyeny. Mokřadní charakter některých částí parku je zase ideálním prostředím pro rozličné vodní ptactvo, stejně jako narazíte na supy nebo pštrosa, a to i s pštrosicí a malými pštrosáčaty. 

Název parku je odvozen od suchého jezera s podzemním zdrojem vody, v řeči Masajů značí Amboseli „místo kde je voda". Na její přítomnosti má zásluhu i zmíněné Kilimandžáro, jehož tající sněhy dodávají vodu do i vzdálenějšího okolí. 

Variantou seznámení se se životem domorodců je návštěva masajské vesnice, kterou zpravidla cestovní kanceláře mají v programu. Na Masaje narazíte všude cestou, před branou parku nabízejí turistům suvenýry, ovšem když s nimi zavedete letmou konverzaci, zjistíte, že používají mobil a internet se stejnou samozřejmostí, s jakou praktikují mnohoženství. Jejich děti po kolemjedoucích bledých tvářích natahují dlaně, a oproti věčně usměvavým sympatickým malým černouškům, kterých je Keňa plná, dávají najevo nespokojenost při neuspokojení jejich loudivé aktivity.

Centrální správa parků má dlouhodobě s Masaji, odvěkými a v zájmu ochrany zvěře z vlastního území vypuzenými obyvateli kraje, dost problémů ohledně jejich dobytka, často devastujícího biotop parku. V minulosti se silně podepisovali na pytláctví i na praktickém vyhubení lvů zde. Úplatná návštěva vesnice je formou kompenzace omezení jejich způsobu života.

Jako přirozené vyhlídkové místo slouží nevysoký vrch Observation Hill, odkud je panoramatický výhled na jezerní mokřady i savanu pod ním. 

Ubytovací zařízení jsou pár minut jízdy od brány parku, nebo přímo uvnitř. Vzhledem k tomu, že se jedná o civilizaci vzdálenější oblast, je obvyklé, že v kempu se na noc vypíná elektřina, vyráběná generátory, oplocení jako ochrana proti zvěři jsou pod proudem trvale - otázka je, zda drobný elektrošok zastaví valícího se chobotnatce.

Pokud jste ubytováni ve stanu a ne v lodgi, pak je stejně vybaven vším pohodlím, jako je WC a koupelna, a vnitřní rozměr zhruba 9 x 4 metry dává tušit, že tento příbytek s nadstavbou pevné střechy má daleko ke stanům, pod kterými nocovali za časů ještě relativně nedávných v NDR naši stanaři, dychtící poznat půvab tamních nudistických pláží.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám