Hlavní obsah

Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě uvede nestárnoucí komedii Ideální manžel

Novinky, Robert Rohál

Jednu z posledních repríz úspěšné, stále aktuální a léty prověřené komedie z pera Oscara Wildea Ideální manžel uvede v pátek 9. listopadu od 18.30 hodin Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě. V hlavní roli se představí Vladimír Polák.

Foto: Radovan Šťastný

Pavlína Kafková a Vladimír Polák.

Článek

Anglický dramatik a prozaik irského původu Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde (1854 – 1900) proslul svým uměleckým dílem stejně jako bouřlivým osobním životem. Jeho hry se vyznačují vytříbeným vtipem a jasnozřivostí, jejich hrdinové vyslovují repliky, které se dodnes ve značném množství objevují ve sbornících slavných citátů na všemožná témata.

Komedie Ideální manžel, jejíž premiéra proběhla 6. února 2010, kombinuje osobní životní peripetie postav se světem vysoké politiky. Zdálo by se možná, že anglická politika sklonku devatenáctého století nám nemá co říci, ale komedie Ideální manžel se snaží přesvědčit o opaku: politici čestní, politici úplatní, politici směšní ve své vážnosti, intriky, vydírání, korupce… Tvůrci jako by se ptali: a opravdu se to všechno dělo před více než sto lety?

Z hereckých protagonistů diváci uvidí již zmíněného Vladimíra Poláka v roli Sira Roberta Chilterna, náměstka ministra zahraničních věcí. Jeho ženu Gertrudu ztvárňuje Gabriela Mikulková, lorda Artura Goringa Petr Sýkora, zatímco postavu paní Cheveleové hraje Pavlína Kafková. Jako Lady Markbyové se představí Marie Logojdová, postavu hraběte z Cavershanu hraje Vladimír Čapka, Mabel Chilternovou ztvárňuje Lada Bělašková. Do dvojrole komorníka a majordom byl obsazen Miroslav Rataj.

Představení, pod nímž je jako režisér podepsán Janusz Klimsza, ale také dramaturg Marek Pivovar, scénograf Martin Víšek či výtvarnice kostýmů Eliška Zapletalová, se hraje na scéně Divadla Antonína Dvořáka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám