Hlavní obsah

Napajedelský zámek ožije vánočním jarmarkem

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradičním Vánočním jarmarkem ožije v neděli 11. prosince areál zámku v Napajedlech na Zlínsku. Lidé se mohou těšit na prodejce tradičních výrobků nebo řemeslníky. Pro děti budou připraveny tvůrčí dílničky. V zámecké kavárně se budou podávat speciality ze zámecké kuchyně, svařené víno nebo punč.

Foto: www.zameknapajedla.cz

Vánoční jarmark se v zámku koná již poněkolikáté. Na děti budou čekat andělské dílničky.

Článek

Odpoledne jsou na programu netradiční komentované prohlídky historických komnat, v nichž vánoční atmosféru zpříjemní Divadlo Variace z Otrokovic.

Jarmark propukne v zámku v 10 hodin a potrvá až do 16 hodin. Mladí herci se lidem představí každou celou hodinu od 13 do 16 hodin. Na běžnou prohlídku se ale lidé mohou vydat už v 10, 11 či ve 12 hodin. „Celý zámek bude lidem přístupný až do 18. hodiny. Do té doby je přístupná zámecká kavárna, Galerie vín a obrazů či stálé expozice,“ informovala manažerka zámku Petra Psotková.

Na jarmarku se očekává účast až čtyř desítek prodejců a řemeslníků. Návštěvníci se mohou těšit na ukázky řezbářů, perníkářek, výroby svíček nebo výroby ozdob pomocí ruční práce člunkem. „Na stáncích budou k prodeji nejrůznější vánoční ozdoby, dekorace, ručně foukané vánoční baňky nebo ozdoby z vizovického pečiva či kukuřičného šustí. Nebude chybět občerstvení – jako je horký domácí mošt nebo pečené kaštany a trdelníky,“ řekla manažerka zámku Petra Psotková.

V andělské dílničce si děti vyrobí nejrůznější dekorace nebo nahlédnou pod ruce řemeslnic, které je naučí svému umění. Dílničky budou umístěné v těsné blízkosti kavárny tak, aby si rodiče během jarmarku mohli pochutnat na domácích specialitách a děti se tak na chvíli zabavily.

Zámek je otevřený denně kromě pondělí, od 10 do 18 hodin. Komentované prohlídky se však konají jen o adventních nedělích nebo na objednávku. Novinkou je Galerie vín a obrazů, která se otevřela minulou sobotu v zámeckém sklepě. Prodejní výstava představuje díla výtvarníka Bořivoje Pejchala. Obrazy doplňuje ochutnávka vín Víta Dočkala, vinařství Nad sklepy z Bulhar. Lidé tak při každé prohlídce obrazů mohou ochutnávat vybraná vína. Výstava je přístupná denně kromě pondělí až do 31. března, vždy od 10 do 18 hodin. Vstupenky do galerie včetně konzumace lze zakoupit na 30 minut za 75 korun nebo na hodinu za 150 korun.

Na zámku si lze kromě prohlídky historických sálů užít i další výstavy. Denně, kromě pondělí, je otevřena výstava Afrika – legendy a mystéria…, dále pak expozice historických kočárků. Během návštěvy zámku si lidé mohou posedět také v zámecké kavárně, kde se podávají zámecké speciality, vánoční punč, svařené víno, lahodná káva či čaj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám