Hlavní obsah

Nádvoří týnského arcibiskupského zámku se vrátí do středověku

Novinky, Miroslav Bžoch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 1229 se Týn nad Vltavou stal dějištěm události středoevropského významu – do jihočeského sídla pražského biskupa se sjeli církevní hodnostáři z okolních zemí, aby rozřešili vzájemné spory.

Foto: Miroslav Bžoch

Historické slavnosti v Týně nad Vltavou

Článek

Listina, která tehdejší soud popsala, obsahuje první písemnou zmínku o městě. Právem proto v letech s devítkou na konci Týn slaví své „narozeniny“ – letos již sedmisté devadesáté.

Po vzoru rudolfovských Hornických slavností, slavností Zlaté stezky v Prachaticích, přemyslovských Železných a zlatých Českých Budějovicích a koneckonců i s inspirací na krumlovských Slavnostech pětilisté růže se město vrátí do minulosti.

Akci, která se koná v sobotu 17. srpna, zahájí historický průvod, který propojí bývalé a současné centrum města – průvod historických postav začíná v Bedřichových sadech v 15.30.

„Uvítáme, když se do průvodu zapojí i široká veřejnost – ve spolupráci s Divadelní společností Vltavan máme připravené historické kostýmy k vypůjčení, ale vítáni budou i návštěvníci z 21. století,“ láká na akci ředitel pořádajícího Městského centra kultury a vzdělávání Jan Ivanega.

Své si kromě milovníků historie užijí i děti  s rodiči a prarodiči, protože po průvodu proběhne na nádvoří někdejšího arcibiskupského zámku odpolední a večerní program plný středověkých her, rytířských dobrodružství a historické hudby.

Díky přízni týnské samosprávy mají návštěvníci akce mimořádnou příležitost na vlastní oči spatřit jedinečný vltavotýnský poklad, soubor cenných renesančních šperků nevyčíslitelné hodnoty. „Při příležitosti 790. narozenin města šperky za asistence ozbrojené ostrahy převezeme a vystavíme v Městském muzeu,“ dodává Ivanega.

Akce je podpořena dotací Jihočeského kraje a spolufinancována Jadernou elektrárnou Temelín – generálním partnerem projektu Oranžový rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám