Hlavní obsah

Nádherný pohled na měsíční oblohu je i nad rychnovským regionem

Novinky, Martin Fletcher

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soutěž Za všechno může Měsíc jen byla prodloužena do 25. září. Soutěž pořádá knihovna U Mokřinky v Mokrém spolu s Hvězdárnou barona Artura Krause v Pardubicích a Českou astronomickou společností.

Foto: Martin Fletcher
Článek

Hlavní organizátorkou soutěže je Dagmar Honsnejmanová, oslovili jsme ji s tím, aby nám o výstavě se soutěží sdělila něco bližšího.

„Musím poděkovat všem partnerům za jejich podporu a věnování spousty krásných cen. Termín slavnostního vyhlášení bude v druhé polovině října. Už nyní se ale můžete těšit na příjemnou akci přímo v Mokrém – odměnou pro účastníky bude přednáška Pavla Gabzdyla o „tajemném“ Měsíci, a pokud vyjde počasí, bude i pozorování noční oblohy,” informovala Dagmar Honsnejmanová.

Do soutěže již k dnešnímu dni dorazilo 34 fotografií s Měsícem z různých míst České republiky, Slovenska a jeden Měsíc nad Novým Zélandem.

„Chybí nám však víc fotografií Měsíce nad naším regionem, což je určitě velká škoda. Vždyť i u nás je nádherná noční obloha. Zkuste ji vyfotit a poslat na e-mail kronika.mokre@seznam.cz. Podrobnosti o soutěži se dozvíte na stránkách knihovny U Mokřinky www.obecmokre.cz/knihovna nebo na stránkách České astronomické společnosti www.astro.cz,” dodala Dagmar Honsnejmanová.

„Když už je soutěžní výstava zaměřena na Měsíc, tak by bylo dobré sdělit, k jakému úkazu dojde v měsíci září - bude se jednat o polostínové zatmění Měsíce, které se uskuteční 16. září,” sdělil Pavel Gazdyl z Hvězdárny a planetária v Brně.

„K úkazu dojde v pátek večer a z našeho území spatříme jeho podstatnou (očima viditelnou) část, při níž Měsíc bude jen 0,03° jižně od okraje plného zemského stínu. Měsíc vychází téměř na východě v 19 hodin 16 minut SELČ (pro Prahu, jinde v ČR se může údaj lišit v minutách), tedy 24 minut po očima nepozorovatelném začátku polostínové fáze,” uvedl Pavel Gabzdyl.

„Jak bude Měsíc stoupat nad obzor, začne se pomalu z jihozápadu přibližovat k viditelné části zemského polostínu (k blízkosti plného stínu). Přibližně o hodinu později už by mohlo být očima patrné potmavnutí severovýchodního okraje Měsíce. Maximální fáze zatmění připadá na 20 hodin 54 minut, kdy bude jev velmi výrazný (bude se zdát, jakoby byl Měsíc z levého horního okraje začouzený černým kouřem). Tehdy najdeme Měsíc ve výšce asi 15° nad obzorem. Tento dojem bude očima i dalekohledy patrný ještě dalších zhruba 25 minut. Poté již nabyde úplněk normálního vzhledu (polostínová fáze bude ještě o něco déle zaznamenatelná fotograficky). Během úkazu najdeme také na jihozápadě krásné seskupení Saturnu a Marsu nedaleko jasné hvězdy Antares v souhvězdí Štíra,” dodal Pavel Gabzdyl.

Soutěž podpořili:

 · Petr Horálek - astrofotograf, cestovatel a popularizátor astronomie  

 · Pavel Gabzdyl - Hvězdárna a planetárium Brno

 · Časopis Moje země

 · Syndikát novinářů České republiky

 · Královéhradecký kraj

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám