Hlavní obsah

Nadace 700 let města Plzně nabídne tradiční projekty, ale i zcela novou akci

Novinky, Alena Lochmannová

Nejen tradiční akce jako Historický víkend nebo Hudební cena Plzeňský Orfeus, ale například i zcela nový projekt zpřístupňující veřejnosti známé i neznámé dvorky v centru města připravila pro letošní rok Nadace 700 let města Plzně.

Foto: Magistrát města Plzně

Pro rok 2016 připravila nadace několik samostatných akcí.

Článek

Tato organizace založená statutárním městem Plzeň působí od roku 1993 a podporuje v západočeské metropoli kulturní, sportovní, sociální i další aktivity. Cílem zřizovatele je dostat nadaci víc do povědomí občanů i posílit její aktivity tak, aby ještě lépe dokázala propojit město, občany a podnikatelské subjekty.

„Pokud k tomu bude shoda v koalici, tak bych chtěl, aby nadace měla větší váhu a aby do budoucna mohla podporovat více projektů. Také bude snaha získat pro nadaci další partnery z řad plzeňských firem, kteří se ztotožní s jednotlivými projekty a podpoří je,” uvedl primátor města Martin Zrzavecký s tím, že ročně nadace přispívá na zhruba stovku akcí, přičemž z rozpočtu města získává ročně částku zhruba tři milióny korun, další prostředky na projekty si zajišťuje u sponzorů a také z výnosů ze svého nadačního jmění.

Podle Hany Švábové, předsedkyně správní rady Nadace 700 let města Plzně, podpořila nadace za dobu své existence více než 3000 projektů, vynaložené prostředky přesáhly 100 milionů korun. „Nejde jen o podporu aktivit obohacující kulturní a sportovní program nebo sociální oblast, ale díky financím, které nadace získala, byly obnoveny i mnohé památky,” uvedla Hana Švábová.

Pro rok 2016 připravila nadace několik samostatných akcí. Populární Historický víkend, který se koná nepřetržitě od roku 1995 a láká desítky tisíc návštěvníků, se uskuteční 11. a 12. června, 10. června bude prolog akce. Nabídne šerm, divadlo, hudbu, tržiště, interaktivní dětskou scénu, pohádkovou cestu, průvody, ohňostroj.

„Byl to právě Historický víkend v roce 2011, kdy se v Plzni poprvé objevily obří loutky. Připomenu také, že v roce 2014 tuto akci oživily krosnové loutky a loutka provazochodce, která balancovala nad hlavami diváků ve výšce několika desítek metrů,” uvedla Alena Kozáková, ředitelka Nadace 700 let města Plzně.

V rámci nadace také letos pokračuje projekt udělování hudebních cen Plzeňský Orfeus a Plzeňský Orfeus junior, kdy se 5. května uskuteční společný koncert laureátů s Plzeňskou filharmonií.

„Hudební cena Plzeňský Orfeus je udělována od roku 2004 a stala se již velmi prestižní a ceněnou. Plzeň je jediným městem, které takovou cenu uděluje. Od roku 2011 bylo ocenění rozšířeno o cenu Plzeňský Orfeus junior, přičemž od roku 2014 se každoročně koná koncert Setkání generací, na němž se potkávají laureáti daného oboru s významným umělcem oboru stejného,” přiblížila Alena Kozákova.

Zcela novým projektem nadace budou letos Plzeňské dvorky. Termín je stanoven na 28. května, kdy se veřejnosti otevřou známé i neznámé dvorky v centru města. Na některých bude připraven program, u Národopisného muzea a Muzea loutek bude spojen s volným vstupem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám