Hlavní obsah

Nábytkáři z Krouny investují

Novinky, Martin Němec

Nové exportní zakázky, především na německý trh, stojí za investicemi ve společnosti Mias OC z Krouny na Chrudimsku. Export do Německa přitom ještě v roce 2011 tvořil pouhých 5 procent z celkového obratu firmy, loni se ztrojnásobil a letošní zakázky už předpokládají růst ke třiceti miliónům korun.

Článek

„Německý trh je velmi náročný, proto jsme se rozhodli investovat do špičkového zařízení Stream Line od italského výrobce Biesse. Jedná se o olepovací stroj, který umožňuje olepovat hrany klasickým tavným lepidlem, polyuretanovým lepidlem i laserovou technologií. Slouží především  k zajištění neznatelných spár na hranách nábytku zejména u lesklých světlých povrchů,“ uvedl jednatel společnosti Mias OC Aleš Sokolík.

Firma získala víceletý kontrakt na vybavení kanceláří německého obchodního řetězce REWE. Objem zakázky se pohybuje v řádu desítek miliónů korun. „Zajišťuje nám to část výroby minimálně na dva roky dopředu, tím i návratnost investic. Náš nábytek má sice všechny certifikáty vyžadované v EU, ale pro Německo jsme museli podstoupit ještě navíc velmi přísné testy pro stoly, skříně a kontejnery od certifikační společnosti TÜV v Hamburku k získání certifikátu GS Zeichen, což si vyžádalo další nemalou investici,“ doplnil další z jednatelů společnosti Martin Pavliš.

Na tuzemském trhu Mias OC ročně realizuje několik stovek zakázek. V loňském roce patřila k významným zákazníkům například Komerční banka. Firma dodává i na Slovensko a jednání vede v Rusku a na Ukrajině. Výše letošních investic se přiblíží k hranici 10 miliónů korun. Ve firmě je zaměstnáno 56 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám