Hlavní obsah

Na Zlínsko přijede poprvé michelinský kuchař. Na Karlovský gastrofestival

Novinky, Martina Žáčková

Stejně jako filmaři mají své Oscary, považuje se v gastronomii za výraz nejvyššího ocenění kvality takzvaná Michelinská hvězda. V Česku se jí zatím honosí jediná restaurace - v Praze. Mimořádnou příležitost ochutnat menu "michelinského kuchaře" budou mít brzy návštěvníci Karlovského gastrofestivalu.

Foto: archiv resortu Valachy

Kuchař s Michelinskou hvězdou - Alessandro Gavagna.

Článek

Tato jedinečná gurmánská akce se uskuteční ve dnech 4. až 11. listopadu ve Velkých Karlovicích. Je zaměřena na popularizaci nejen valašské gastronomie - například loni byl hostem gastrofestivalu „Ital v kuchyni“ Emanuel Ridi.

Letos předvede svůj um při galavečeřích a kuchařských show několik špičkových kuchařů s vysokým renomé z Česka, Slovenska a italského regionu Friuli. Třešinkou na dortu je fakt, že v sobotu 5. listopadu připraví galavečeři pro návštěvníky hotelu Horal držitel prestižní Michelinské hvězdy Alessandro Gavagna, šéfkuchař italské restaurace Al Cacciatore della Subida. Svůj um předvede i při nedělní kuchařské show.

„Michelinská hvězda je dnes všeobecně vnímána jako nejprestižnější uznání kvality restaurace a hlavně jejího šéfkuchaře, je snem každého šéfkuchaře. V Česku se jí honosí jediná restaurace. Ve Zlínském kraji je to pro gurmány vůbec první příležitost ochutnat, jak vaří michelinský kuchař,“ zdůraznil ředitel hotelových provozů pořádajícího resortu Valachy Tomáš Blabla. Všechny galavečeře i kuchařské show mají omezenou kapacitu, nutná je rezervace předem.

Součástí programu gastrofestivalu bude i Gastro tour, letos  rozšířená z jednoho dne na dva - sobotu 5. a neděli 6. listopadu. Součástí bude poprvé i farmářský trh.

"Vedle farmářů z Valašska jsme přizvali výrobce z partnerských regionů Zlínského kraje v Itálii a ze slovenského pohraničí. Na osmi místech zřídíme gastro zastávky, vždy tematicky zaměřené na konkrétní produkty. Na jednom místě tak lidé budou moci ochutnat i zakoupit uzeniny z různých zemí od různých výrobců, jinde zase vína, destiláty či dezerty. Pro porovnání chutí jednotlivých zemí to bude jistě zajímavé. Lidé také budou moci navštěvovat místní hospody a ochutnávat jejich speciality. Nově se bude všude platit jednotnou měnou – Valašským gastrošem,“ dodal Tomáš Blabla. 

Po celou dobu gastrofestivalu budou také vybrané restaurace nabízet speciální Valašské menu. To vzešlo z námětů veřejnosti v soutěži o nejlepší valašský recept, kterou uspořádal turistický resort Valachy na jaře.

Z tradičních doprovodných akcí nebude chybět řemeslný jarmark i 10. ročník soutěže o nejlepší valašský frgál. Pro příznivce neobvyklých zážitků se ve čtvrtek 10. listopadu uskuteční večeře s menu z exotického hmyzu, milovníci míchaných nápojů se mohou těšit na barmanské večery. V pátek 4. listopadu přijede do Velkých Karlovic guru českého barmanství, Alexander Mikšovic, v sobotu 5. listopadu Philippe Gélas z Maison Gélas, producent nejstaršího vinného destilátu Armagnacu.

Reklama

Výběr článků

Načítám