Hlavní obsah

Na živú notečku se Základní uměleckou školou Morava

Novinky, Ivo Thurner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český rozhlas Brno zahájil velmi zajímavý projekt živého, přímého vysílání veřejných vystoupení folklorních souborů z celé Moravy. Ve středu 29. ledna v 19:00 hodin se dalším místem tohoto krásného pořadu stane restaurace U Staňků ve Zlíně - Kostelci.

Foto: Ivo Thurner
Článek

Přímý přenos si lze poslechnout na vlnách Českého rozhlasu Brno nebo na internetovém vysílání portálu Youtube s názvem Koncerty Českého rozhlasu. Vystoupení bude moderovat Jiří Kokmotos.

Zahrají soubory Základní umělecké školy Morava se sídlem ve Zlíně. Pod vedením učitelů Martinem Crlou, Radkem Cahlíkem a Martinem Křižkou budou vystupovat soubory Baňa z Bílovic, Moravěnka ze Zlína, Kuráž z Liptálu a Kašavská gajdošská z Kašavy.

Základní umělecká škola ve Zlíně byla založena v roce 2003 současným ředitelem, Liborem Miklem. Snaží se dát možnost umělecké výuky talentovaným žákům plošně po celém území Zlínského kraje. V dnešní době má již 22 středisek. Několik ve Zlíně, dále ve Fryštáku, Lukově, Kašavě, Hošťálkové, Ratiboři, Kateřinicích, Liptále, Jasenné, Lípě nad Dřevnicí, Želechovicích nad Dřevnicí, Provodově, Březůvkách, Hřivínově Újezdě, Velkém Ořechově, Bílovicích a Březolupech.

Základním cílem ZUŠ Morava je v rámci výuky mladých talentů zejména tvorba kulturního zázemí pro vznik hudebních souborů, tedy zájmových spolků v obcích ve Zlínském kraji. V současné době má téměř 1300 žáků.

Své poslání popsal ředitel Libor Mikl takto: „Cílem naší práce je, aby se absolventi stali nositeli regionální kultury, tradic a společenského života vůbec. Ti nejlepší, aby měli možnost studovat vyšší umělecké školy. Hlavně jde však o to, aby všichni měli vztah k české kultuře a tradicím, věděli, o co jde a vážili si obou veličin.”

Reklama

Výběr článků

Načítám