Hlavní obsah

Na zámku ve Slatiňanech otevřou šlechtickou školu v přírodě

Novinky, Ivana Kvasnicová

V areálu zámku ve Slatiňanech bude v duchu historické tradice obnovena unikátní „šlechtická škola v přírodě“. Projekt s přispěním evropských peněz počítá i s regenerací zámeckého parku a on-line bude zpřístupněna jedinečná sbírka skleněných fotografických negativů koní. Zámek bude otevřen od 1. dubna.

Foto: NPÚ
Článek

„Velmi mne těší, že můžeme přispět k zachování a obnově zámku ve Slatiňanech a k rozvoji potenciálu, který tato národní kulturní památka skýtá. Věřím, že zahájený projekt pomůže k dalšímu úspěšnému rozvoji nejen blízkého okolí, ale i celého Pardubického kraje a bude důkazem, že účelně vynaložené evropské prostředky pomáhají skutečně tam, kde je potřeba. Dobrý vztah k vlastnímu kulturnímu dědictví a kladný přístup k jeho ochraně by pro nás měly být určující, neboť nám pomáhají pochopit vlastní kořeny a více stmelovat místní společenství,“ uvedl ministr kultury Daniel Herman.

Národní památkový ústav uspěl s projektem za téměř 113 miliónů Kč v rámci Integrovaného regionálního operačního programu. Projekt Slatiňany – šlechtická škola v přírodě bude z 85 procent financován z prostředků EU a jedná se o vůbec první projekt, při kterém proběhne obnova památky ve správě NPÚ. 

„Zámek a park, který v 19. století přestavěl v duchu romantismu knížecí rod Auerspergů, sloužil jako letní sídlo a později jako místo určené k výchově dětí a poklidnému rodinnému životu. Prezentace celého areálu se dnes postupně vrací do období kolem roku 1900, do doby Františka Josefa z Auerspergu, mecenáše, dobrého hospodáře, milujícího manžela a otce, cestovatele a milovníka koní. Z té doby pochází též unikátní tzv. dětské hospodářství, které v minulosti sloužilo k výchově šlechtických dětí s cílem naučit je hodnotě lidské práce. To také dalo název celému projektu Slatiňany – šlechtická škola v přírodě,“ vysvětlila generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

„Z vlastní zkušenosti vím, že památky nelze jen stavebně renovovat. Pro jejich skutečnou obnovu jim musíte vrátit obsah a naplnění. Park i zámek chceme proto otevřít široké veřejnosti, nabídnout jí kvalitní kulturní a vzdělávací program,“ doplnila generální ředitelka NPÚ.

Původně gotická tvrz ze 13. století, kterou do renesanční podoby uvedl stavitel císaře Rudolfa II. Ulrico Aostalis de Sala, byla v průběhu 18. století barokně upravena. Za Auerspergů v letech 1746 – 1942 dosáhly Slatiňany největšího rozkvětu.

Auerspergové za 200 let své přítomnosti nejen ovlivnili vlastní podobu zámku, ale stali se rovněž zakladateli koňské tradice města. Poslední tři roky, kdy slatiňanští Auerspergové vymřeli po meči, je vlastnil František Trauttmansdorff. V roce 1945 Benešovými dekrety byl zámek vyvlastněn.

Stáje byly využity pro starokladrubské vraníky regenerované prof. Františkem Bílkem a budova pro účely hipologické expozice. Expozice představuje nejen anatomii a fyziologii koně domácího, ale i nejrůznější podoby ztvárnění elegance a krásy koně ve výtvarném umění.

Zámecký park v anglickém stylu je druhou nejbohatší sbírkou dřevin ve východních Čechách. V areálu parku se nachází hospodářství, které je zmenšeninou venkovského stavení, kde se děti staraly o drobné zvířectvo a pěstovaly plodiny s cílem poznat hodnotu lidské práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám