Hlavní obsah

Na zámku Loučeň bude zimu vynášet nejen Mařena, ale i Mařoch

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svátky jara uctí v sobotu 30. března návštěvníci zámku Loučeň při tradiční celodenní slavností Velikonoce u Thurn-Taxisů. I letos přinese řehtačkový průvod, vajíčka se stanou rekvizitami mnoha veselých soutěží a chybět nebude ani koleda zakončená babskou pomlázkou. Zahraje folklórní soubor Šafrán.

Foto: zámek Loučeň
Článek

Už pošesté uctí na Bílou sobotu 30. března svátky jara návštěvníci zámku celodenní slavností Velikonoce u Thurn-Taxisů, která je oblíbená rodinami s dětmi ze dvou důvodů. Na jednom místě tu zažijí hned čtyři stěžejní velikonoční tradice: řehtačkový průvod (14 hodin), vynášení Morany (15.30), přinesení líta kněžně (16.15) a v samém závěru pak babskou pomlázku (16.45).

„Základ se nemění, ale letos výrazně inovujeme podobu jednotlivých živých tradic," uvedl manažer zámku Jiří Senohrábek.

Řehtačkový průvod s kohoutem a muzikanty přinese koledu

V čele řehtačkového průvodu zámeckým parkem letos půjde kohout, o zvukovou kulisu se postarají  trakařové hrkače. Letos budou děti koledovat před jednotlivými muzikanty, kteří jim kromě darování tradičních sladkostí zahrají také písničku.

„V cíli, na nádvoří zámku, to bude nástroj přímo královský - totiž cimbál," dodal Jiří Senohrábek.

 Vynášení Morany do zámeckého rybníka 

Také letos utopí Loučeňští v zámeckém rybníce Moranu. Poprvé ale nebude sama. Vynášet k vodě se bude nejen chudák Mařena, ale i Mařoch.

„Zhlédli jsme se tentokrát ve slezské variantě vynášení zimy, a tak budeme mít tentokrát na zámku nejen Mařenu, ale i Mařocha. Průvod se zpočátku rozdělí na dámskou a pánskou větev, aby se obě větve spojily v srdci zámeckého parku, kde začne hon dam na Mařocha," líčí tuhle zvláštní variantu vynášení zimy, jinak také Smrtholky, Senohrábek.

Oslava probouzejícího se jara

O Velikonocích zaujímá místo zimy probouzející se jaro, ztělesněné lítem. To mívá nejčastěji podobu nazdobeného stromku. Zdobení velikonočního stromu dětmi bude probíhat od 12 hodin.

V některých krajích mívalo líto podobu sošky malého miminka, vyřezanou ze dřeva. A právě s miminkem v zabalovačce bude loučeňský průvod žehnat krásný půlrok od jara do podzimu zdejší kněžně.

Soutěže s neposednými vajíčky 

Jednotlivé tradice budou propojovat hudební vystoupení souboru Šafrán z Jablonce nad Nisou i spousta soutěží. „Předně necháme děti i dospělé poměřit síly v kláních, která patřila mezi příjemné kratochvíle staročeských Velikonoc. Ve většině z nich budou hrát hlavní roli vejce coby velikonoční symbol," prohlásil manažer zámku.

Soutěže o velikonoční symbol přinesou spoustu zábavy. Zruční návštěvníci se budou snažit svým vejcem rozbít vejce soupeřovo. V jiné z disciplín se bude do vaječné skořápky zasekávat mince. Vajíčka budou také celé rodiny koulet ke koši, ze kterého se vysypala. K zábavě přispějí ochutnávkou i zámecké cukrářky.

Babská pomlázka na závěr 

Stejně jako loni se mohou dámy těšit na závěrečnou pomlázku. „Na podstatě tohoto asi nejznámějšího velikonočního zvyku naruby nemůžeme nic měnit. I tentokrát se rozloučíme s návštěvníky Velikonoc u Thurn-Taxisů v 16.30 hodin onou vyhledávanou melou na zámeckém nádvoří, kdy dámy honí s pomlázkou v ruce přítomné pány," sdělil Jiří Senohrábek.

Reklama

Výběr článků

Načítám