Hlavní obsah

Na zahraniční stáži jsem každý den zažil něco nového, řekl restaurátor

Novinky, Jana Schmiedtová

Restaurátor Zdeněk Mičkech si nemůže zkušenosti získané v cizině vynachválit. Hned po svém absolutoriu pracoval rok v Rakousku. V dílně, kde získal možnost strávit měsíc už v rámci odborné stáže během studia na Vyšší odborné škole restaurátorské

Foto: Jana Schmiedtová
Článek

Kde jste byl na stáži?

Odcestoval jsem do dolního Rakouska, do vesnice jménem Rohrbach an der Gölsen. Ta se nachází v předalpí, asi tak tři čtvrtě hodiny západním směrem od Vídně.

Proč jste se rozhodl vycestovat?

Odborná zahraniční praxe mě lákala z mnoha důvodů. Byla to možnost procvičit si a hlavně doučit se cizí jazyk, poznat novou kulturu a život v ulicích Vídně i na malých rakouských vesničkách. Také pro mě bylo důležité naučit se něčemu novému co se týče restaurovaní starožitného nábytku.

Jaké to bylo?

Obrovská zkušenost. Němčinu jsem se sice ve škole učil,  ale v praxi se mi všechno zamotalo a já nevěděl nic. A když jsem pak přijel do míst, kde jsem to neznal, a musel jsem si bez cizí pomoci sehnat jídlo, pití, ubytování, koupit jízdenky, zažil jsem šok. Bylo to pro mě hodně tvrdé sousto. Ale německy jsme se díky tomu naučil hrozně rychle.

Co jste během stáže dělal?

Restauroval jsem starožitný nábytek pod dohledem zkušeného restaurátora, pana Neuhausera. Za pochodu jsem se učil odbornou němčinu a pochytával jeho zkušenosti. Ukazoval mi, co zná, jak se on učil naše řemeslo.

Jak jste se k možnosti vycestovat dostal?

V rámci studia na VOŠ restaurátorské se mi naskytla možnost strávit měsíc v cizí zemi. Najít a zorganizovat stáž mi pomáhala učitelka Johana Ptáčková, bez ní by nic nebylo. Vycestovat pro mě byla neskutečně přínosná věc. Těch zkušeností – životních i pracovních, co jsem za pouhý měsíc získal, těch je nepočítaně. A krom toho teď mám tolik kontaktů. Po absolutoriu jsem dokonce dostal pozvání od restaurátorské dílny, kde probíhala má odborná praxe, rok jsem tam dělal. Pracoval jsem na krásných historicky a slohově zajímavých artefaktech, které se u nás jen tak nevidí.

Co vás zahraničí naučilo?

Nemít strach z mluvení. Nejlépe se cizí jazyk naučíte mluvením, mluvením a zase jen mluvením, a to ať už s chybami a nebo bez nich. Nejdříve vás upozorní kamarádi, jak se říká správně, a po nějaké době si už uvědomíte sami, že na tom, co jste právě řekl, něco nehraje.

Jaký je rozdíl v oboru u nás a v zahraničí?

Myslím, že v kvalitě práce jsme s Rakouskem na stejné úrovni. Každý restaurátor se snaží o co nejvyšší kvalitu odvedené práce. Ale v Rakousku se vám pod ruce dostanou mnohem zajímavější kusy nábytku.

Co byste doporučil ostatním studentům, má cenu vycestovat?

Pro člověka, který se chce naučit nové věci, je to ohromný skok do neznáma s výbornými výsledky. Hlavně se ale naučíte jazyk, který je v poslední době potřeba u každého řemesla. Já jsem každý den zažil něco nového, takže ani nemohu vybrat svůj největší zážitek.

Reklama

Výběr článků

Načítám